TUMMYTOX blogs.

7 spôsobov, ako zvládať stres z momentálnej izolácie

Náš život sa za posledné týždne výrazne zmenil. Sme zavreté doma a naša sloboda je na určitý čas dosť obmedzená. Niet divu, že nás táto nová a čudná situácia stresuje.

Stres však môžeme zmierniť niekoľkými efektívnymi technikami a nie je to ani také náročné. Prečítaj si, ako si môžeš pomôcť aj sama.

image

Čo je stres?

Stres je prirodzená obranná reakcia organizmu na potenciálne nebezpečenstvo. Aktivuje sa stresový hormón kortizol, ktorý dostane telo do stresovej reakcie "útek alebo boj". Je to signál, ktorý mozog vysiela do celého tela, akoby vravel: "Pozor! Priprav telo na nebezpečenstvo! Okamžite zastav všetky nepodstatné funkcie a sústreď sa len na ochranu pred nebezpečenstvom."

Takéto reakcie sú prirodzené, prospešné, dokonca evolučne nevyhnutné, ak sú krátkodobé - akútny stres. Po tom, čo "nebezpečenstvo" pominie, zvládneme prekonať stresovú situáciu, sa telo opäť vráti do normálu.

Problémom je však dlhodobý stres - chronický stres, ktorému mnohé čelíme, a nie len teraz. Telo je neustále v stave rozčúlenia a v pozore, nedokáže sa uvoľniť, čo vedie k vyčerpaniu a narušeniu duševnej rovnováhy. Nedokážeme rozmýšľať jasne a racionálne, efektívne konať a tešiť sa zo života. Môžeme pociťovať hnev, vyhorenie, problémy s koncentráciou, podráždenosť, smútok, vyčerpanosť...

Stres má negatívny vplyv aj na kardiovaskulárny systém, spánok, reproduktívnosť, imunitu...

Zvládanie stresu

Momentálna situácia, strach z neznámeho a v neposlednom rade izolácia je pre mnohé z nás mimoriadne silný stresor. Neustále sa cítiš pod stresom, možno máš pocit, že sa tomu nemáš ako brániť. Máme však pre teba niekoľko veľmi efektívnych techník zvládania stresu, s ktorými pracujú pri terapiách aj psychológovia a psychiatri.


1. Obmedz príjem alkoholu, kofeínu

Ľudia často práve tieto látky vyhľadávajú ako pomoc pri zvládaní stresu, ale alkohol a kofeín naopak stres ešte zhoršujú.

2. Stravuj sa zdravo a vyvážene

Dostatočný príjem všetkých potrebných živín zlepšuje imunitný systém a pomáha telu brániť sa negatívnym vplyvom dlhodobého stresu. Imunita je teraz dôležitejšia ako čokoľvek iné.

Vymieňaj si s kamoškami nápady na zdravé recepty. Aj my sa s tebou snažíme podeliť o všetky super recepty, na ktoré narazíme. Pár ich nájdeš aj na našom blogu:

A pár aj na našom Instagrame:

3. Zorganizuj si deň

Urob si denný plán, premysli si, čo budeš celý deň robiť, od rána do večera. Plán musí byť zrealizovateľný - ak si povieš, že o 6 ráno pôjdeš zabehnúť 20 kilometrov (a nie si práve maratónec a zároveň ranné vtáča) a nezvládneš to, iba to tvoj stres zhorší.

image

V dennom pláne si vždy vyhraď čas na to, čo robíš radi! Hraj hry, čítaj, štrikuj, posaď bylinky na balkóne, čokoľvek, čo ťa baví. A podeľ sa o svoje nápady na príjemné trávenie voľného času s kamoškami - poraď im dobrý film, knihu, hru...

4. Prevezmi kontrolu nad tým, čo vieš zmeniť, a prijmi fakt, že všetko ovplyvniť nedokážeš

Znervózňuje ťa televízne vysielanie, kde sa hovorí stále a len o tom istom? Vypni telku! Pozri si raz denne hlavné správy, aby si mala prehľad o tom, čo sa deje, a zvyšok dňa venuj niečomu inému.

Hlavne v momentálnej veľmi napätej situácii naozaj nemusíš čítať všetky komentáre na sociálnych sieťach. Každý má teraz svoj názor a má potrebu ho vyjadriť, tvojou povinnosťou však nie je všetko čítať. Správanie iných ľudí je niečo, na čo, žiaľ, nemáš vplyv.

5. Dýchanie a relax

Meditácia, joga, správne dýchanie, to všetko dokáže výrazne pomôcť uvoľniť sa a nachvíľu zabudnúť na problémy. Môžeš si nájsť na internete inštruktážne video a vyskúšať niektoré základné jogové cviky doma.

image

 

Vždy, keď sa prichytíš pri tom, že zabúdaš dýchať, dýchaš rýchlo alebo plytko, zastav sa, zavri oči a niekoľko minút sa sústreď len na hlboký dych.

Môžeš vyskúšať dychovú techniku 4-7-8 na zvládanie stresu a úzkosti:

  • sadni si do pohodlnej polohy, jazyk voľne opri o podnebie tesne za hornými zubami, ústa zavreté
  • 4 sekundy voľne a ticho dýchaj nosom
  • zadrž dych a narátaj 7 sekúnd
  • silne vydychuj vzduch z pľúc ústami 8 sekúnd, maj uvoľnené pery, aby ste pritom vydala zvuk "fuuu"
  • cyklus opakuj 4-krát

6. Rozprávaj sa

Rozprávaj sa o svojich pocitoch s blízkymi, vypusti paru, nie si v tom sama. Avšak, aj keď je to teraz náročné, skúste sa rozprávať aj o iných veciach ako o izolácii a pandémii.

7. Venuj sa fyzickej aktivite

Aj keď nemáš v pláne vyjsť z izolácie ako fitness modelka, cvič! Pri pohybe sa uvoľňujú hormóny šťastia, ktoré mimoriadne efektívne potláčajú stres.

image


Čo môžeš robiť bez toho, aby si vyšla z domu/bytu?

  • zapni si hudbu, ktorú máš rada, a tancuj
  • zahraj si (aj s deťmi) nejaké hry založené na pohybe (interaktívne video hry, xbox, naháňačky...)
  • využi to obrovské množstvo video inštruktáží na domáce cvičenie, ktorých je plný internet. A aj my máme pre teba tréningový plán na doma, ktorý je voľne dostupný na našej stránke.  Klikni sem a cvič efektívne aj doma »
  • sex sa tiež ráta :)

 

Produkty pre Vás

KRÁSA/ZDRAVIE
-60%
Špeciálna cena 17,99 € Bežná cena 44,98 €
Zobraziť produkt