TUMMYTOX blogs.

K štíhlej postave jednoducho – chôdzou

Ahoj, kráska, ocitla si sa v ošemetnej situácii a ne vieš, ako sa pripraviť na leto? Zima bude pomaly končiť a ty si v sebe ešte stále nenašla motiváciu na intenzívne tréningy (beh, fitko), alebo sú pre teba fitká dokonca príliš drahé...

Máme pre teba jednoduché a bezplatné riešenie – chôdzu. V našom článku zistíš všetko, čo potrebuješ.

image

Chôdza sa stala veľmi obľúbenou najmä medzi ľuďmi, ktorí sa snažia schudnúť. Veľa ľudí však nevie, že chôdza môže byť dokonca oveľa účinnejšia ako beh.

Je chôdza naozaj cvičením? 

Jasné, že je! Chôdza patrí medzi ľahké až mierne aktivity – závisí to od toho, ako veľmi si ochotná sa posnažiť. Takýto spôsob fyzickej aktivity je dokonalý na spaľovanie tukov, pretože ľudské telo spáli viac kalórií, ak nie je úplne preťažené.

Je to jednoduché cvičenie, ktoré nezaťažuje kĺby, a preto to môžeš pokojne robiť každý deň a nemusíš pritom minúť ani cent. Po chôdzi možno nebudeš mať nejakú extra svalovku, ale účinok bude rovnaký.

Ak spravíš každý deň 10 000 krokov, spáliš približne 3 500 kalórií týždenne, čo je asi 0,2 kgtuku. To znamená, že môžeš pomocou chôdze za 2 týždne odbúrať skoro pol kila tuku. Dokonalé!

10 000 krokov/deň = - 3 500 kcal/týždeň = - ½ kg/2 týždne

Koľko je vlastne 10 000 krokov?

10 000 krokov je približne 1 hodina chôdze, ale samozrejme, závisí to od tvojej kondície, rýchlosti a od terénu, po ktorom chodíš.

Ani jedna z nás určite v hlave nepočíta, koľko krokov denne spraví, no našťastie na to máme technológiu. Ak chceš vedieť, koľko krokov si za deň urobila, stav na techniku.

Najlepšie spôsoby merania krokov:

  • pedometer / počítadlo krokov
  • smartfón
  • smart hodiny
  • Activity trackers: zariadenia na sledovanie dennej aktivity

Chôdza na kondíciu a chôdza na silu

Najlepšie je kombinovať chôdzu na zvyšovanie kondície a chôdzu na zvyšovanie sily. Čo to znamená?

Ak chceš zlepšiť kondíciu, koncentruj sa na dlhšie prechádzky, ak chceš zvýšiť silu, vyberaj si chôdzu po náročnejších terénoch, najmä do kopca.

V skratke, najlepšie je kombinovať rýchlu chôdzu s dlhými prechádzkami.

Rýchla chôdza: Krátka ale v tempe, ktoré zrýchli tlkot srdca až do takej miery, že počas chôdze nezvládaš hovoriť.

Pomalá chôdza: Dlhé uvoľňujúce prechádzky nízkej intenzity.

Ako začať?

Všetko záleží v podstate na tebe. Navrhujeme, aby si si spravila jednoduchý test: skús spraviť 10 000 krokov naraz

Nezvládneš prejsť 10 000 krokov naraz 

Ak v žiadnom prípade nezvládneš spraviť 10 000 krokov v jednom kuse (ani keď ideš pomaly), začni najprv naberať kondíciu a každý deň pomaly zvyšuj počet krokov. Ak ťa začnú bolieť kolená a svaly, môžeš 1 deň tréning vynechať. Keď dosiahneš 10 000 krokov, budeš pripravená na ďalší stupeň.

10 000 krokov je pre teba tak akurát

Ak ti 10 000 krokov nerobí žiaden problém, nech sa každodenná chôdza stane tvojou dennou rutinou: 10 minút pomalej chôdze, 5 minút čím rýchlejšie a zakonči to miernym tempom. Keď budeš mať dostatočnú kondičku, opakuj intervaly po 10 minútach. 

10 000 krokov je pre teba hračka

Ak sa ti zdá 10 000 krokov málo aj v intervaloch, môžeš spraviť 15 000 krokov denne.

Najprv sa koncentruj na kondíciu a až potom, keď dosiahneš svoj cieľ, začni s intervalmi zameranými na silu: 5-minútová rýchla chôdza každých 10 minút. Ak to pre teba nie je žiadna výzva, vyskúšaj intervalovú chôdzu do kopca.

Ako vylepšiť proces chudnutia

Ak sa chceš dostať do top formy do leta, musíš tréningy chôdze vziať naozaj vážne. Najlepšie bude, ak sa časom stanú prirodzenou súčasťou tvojho života. Potom budeš nielen vyzerať super, ale budeš sa super aj cítiť, budeš plná energie a zdravšia.

Tu je niekoľko rád, ako vyťažiť z chôdze čo najviac. Ako to sravíš, to už necháme na teba.

  1. Začni deň prechádzkou: Tréning na lačno je najlepší na spaľovanie tukových zásob. 60 - 90 minút rannej chôdze je super, ak sa chceš rýchlo zbaviť nadbytočných kíl.
  2. Keď nemáš čas, choď rýchlejšie: Tak si zvýšiš silu a spáliš viac kalórií, ako pri dlhších prechádzkach.
  3. Kombinuj chôdzu s behom: Aj keby šlo hoci len o 5 alebo 10 minút, povzbudí to vyššie spaľovanie tukov počas tréningu.
  4. Choď do kopca: Chôdza do kopca posilňuje svaly, na rozdiel od chôdze po rovnom teréne. Pomôže ti vyformovať si stehná a zadoček.
  5. Kombinuj prechádzky s aktívnym životným štýlom: Pri chudnutí je každá aktivita dôležitá. Samozrejme fitko alebo cvičenie doma je výborná voľba, ale neuškodí ani chôdza po schodoch, generálne upratovanie bytu, prechádzka s kamoškou namiesto vysedávania pri káve, alebo pozeranie telky pri robení drepov či výpadov namiesto ležania.
  6. Užívaj si to: Prechádzka nie je len tréning. Okrem toho, že je to príjemný a pravidlený pohyb, je to tiež druh meditácie a je skvelá na uvoľnenie od stresu. Ak sa zbavíš stresu, budeš chudnúť ľahšie a zabrániš ukladaniu tukových zásob v oblasti brucha.
  7. Pre prechádzkou vypi Fat Burner: Fat Burner obsahuje L-karnitín, ktorý najlepšie funguje pri pomalých a miernych fyzických aktivitách. Tvojmu telu pomôže spaľovať tuky a zároveň ich využívať na tvorbu energie. Čo môže byť lepšie?

Takže, vďaka nápoju Fat Burner budeš mať viac energie na rýchlejšie a dlhšie tréningy a zároveň znásobíš spaľovanie tukov. Víťazná kombinácia!

Produkty pre Vás

SPAĽOVANIE TUKU
-67%
Špeciálna cena 19,99 € Bežná cena 59,97 €
Zobraziť produkt
RÝCHLE VÝSLEDKY
-56%
Špeciálna cena 29,90 € Bežná cena 67,97 €
Zobraziť produkt