TUMMYTOX blogs.

Ako si vybrať vhodnú diétu: ktorá z týchto 5 je najlepšia pre Teba?

Určite si už počula alebo čítala aspoň o tsiícke rôznych diét... Každá funguje trochu  inak a sú rozdielne, ale ako by sa mal človek rozhodnúť, ktorú si vybrať? Ktorá diéta je vlastne pre teba najlepšia, a hlavne, ktorá funguje?!

image

Chceš začať s diétou, ale nevieš, ktorú vybrať? Vybrali sme 5 najmodernejších a najúčinnejších redukčných diét a porovnali sme ich, aby si mohla posúdiť, v čom sa líšia a ktorá je pre teba tá pravá. 

Ideme na to:

Stredomorská diéta

Životný štýl zameraný na čerstvé výrobky, ktoré boli dostupné v stredomorských krajinách v 20. storočí. 3 roky za sebou bol tento typ stravovania americkými výživovými poradcami vybraný za najzdravší.

Čo jesť: čerstvá zelenina a ovocie, ryby, semená, orechy a oleje by mali byť hviezdami taniera. Hydina, vajcia a mliečne výrobky môžu byť použité s mierou a červené mäso občas.

Čomu sa vyvarovať: sladkosti, vysoko spracované jedlá - vrátane mäsa a obilnín.

Účinok: Nie je to jedna z najrýchlejších diét, ale určite je to jedna z najudržateľnejších. Je dokázané, že stredomorská strava pomáha chudnúť a pomáha predchádzať srdcovým infarktom, mozgovým mŕtviciam a cukrovke 2. typu.

Ideálna, ak: hľadáš udržateľnú diétu, ktorá má tiež pozitívny vplyv na celkové zdravie, nezaujímaš sa až tak o týchle chudnutie a nemáš rada prísne diéty, máš rada rasltinnú stravu, ale pridala by si ešte nejaké ryby, hydinu a mliečne výrobky. Skvelá vec je, že je pestrá a bohatá, takže sa k tebe môže pridať celá tvoja rodina.

Ako začať: Uľahči si to a začni s plánovaním dopredu. Bohatá zeleninová polievka je skvelá večera, ktorá môže zostať niekoľko dní v chladničke.

Na obed si vytvor farebný tanier, ktorý je napoly pokrytý čerstvou alebo varenou zeleninou. Pridaj grilované, pečené alebo varené ryby, vajcia alebo hydinu, takže zaplníš ďalšiu štvrtinu taniera. Do ďalšej štvrtiny pridaj fazuľu, obilniny alebo zemiaky. Dochuť olejom, semienkami alebo orechmi.

Na raňajky je skvelou voľbou grécky jogurt s ovsenými vločkami a ovocím alebo vaječná omeleta.

Diéta „1 200 kalórií“

V podstate to nie je ani tak diéta, ako skôr zlaté pravidlo chudnutia s nepriestrelnými výsledkami. „1 200 kalórií“ je nízkokalorická diéta, ktorá znižuje príjem potravy na bezpečné minimum. Nie je však vhodná z dlhodobého hľadiska.

Čo jesť: Môžeš jesť čokoľvek chceš, ak to je denne pod 1 200 kalórií.

Čomu sa vyvarovať: Na tejto diéte nie je samo osebe nič, čomu by sa dalo vyhnúť, ale napriek tomu by sme radili jesť veľa zeleniny a nespracovaných potravín.

Účinok: Chudnutie je rýchlejšie, avšak po návrate na bežné stravovanie hrozí jojo efekt.

Ideálna, ak: chceš naozaj schudnúť niekoľko kíl za čo najkratší čas, ale nerada sa v jedle obmedzuješ. Rozumieš kalorickej hodnote potravín alebo si ochotná sledovať svoj kalorický príjem pomcou aplikácie. Máš v pláne sa vrátiť k normálnej strave, keď schudneš, alebo postupne zlepšovať svoj životný štýl - práve teraz potrebuješ schudnúť len pár kíl pre vlastnú motiváciu.

Ako začať: Stiahni si aplikáciu na počítanie kalórií a začni si zapisovať všetko, čo ješ. Ak ješ vysoko spracované jedlá a piješ alkohol, môžeš dosiahnuť 1 200 kalórií veľmi rýchlo, takže ti odporúčame sledovať svoje porcie.

Pre niektorých ľudí je jednoduchšie, ak si pripravia zdravé raňajky a večeru a na obed budú jesť čokoľvek chcú. Alternatívy s nízkym obsahom sacharidov, nízkotučné mliečne výrobky, chudé bielkoviny, vaječné bielka a zelenina bez škrobu majú veľmi nízky obsah kalórií a skvele sa hodia na túto diétu.

Nízkosacharidová alebo keto diéta

Nízkosacharidové diéty získali najväčšiu popularitu v minulom storočí. Sú špecifické nízkym príjmom uhľohydrátov; menej ako 100 g. Keto diéta je extrémne nízkosacharidová strava, ktorá umožňuje menej ako 50 g čistých sacharidov denne - ideálne 20 g čistých sacharidov.

Čo jesť: akýkoľvek tuk - rastlinný alebo živočíšny, zelený šalát, zelenina bez škrobu, ovocie s nízkym obsahom cukru a stredne veľké množstvo bielkovín.

Čomu sa vyvarovať: sladkosti, alkohol, obilniny, hľuzy, šošovica a fazuľa, škrobová zelenina, spracované jedlo s pridaním cukru, sladké nápoje atď.

Účinok: Chudnutie je rýchlejšie, zvýšená sústredenosť a zvýšenie energie (po dosiahnutí stavu ketózy).

Ideálne, ak: chceš rýchlo chudnúť a premýšľaš o tom, že zmeníš svoj životný štýl. Nestaráš sa o sladkosti a alkohol, alebo si aspoň ochotná sa s nimi rozlúčiť. Aj keď začiatok môže byť pri takejto drastickej zmene trochu drsný, ale si odhodlaná a všeobecne nemáš problémy s dodržiavaním diéty, ak ti sľubuje rýchle výsledky.

Ako začať: Odporúčame, aby si začala pomaly a postupne znižovala príjem uhľohydrátov. Stiahni si aplikáciu na počítanie kalórií a začni si zapisovať všetko čo ješ, aby si videla, koľko sacharidov konzumuješ.
Skús znížiť príjem uhľohydrátov pod 100 g čistých sacharidov denne (príjem uhľohydrátov bez vlákniny). Pi veľa vody a jedz veľa zeleného šalátu a zeleniny s nízkym obsahom sacharidov.

Potom každý týždeň znižuj príjem uhľohydrátov, kým neklesneš pod 50 g čistých sacharidov denne. Pri prechode na ketózu sa môžeš cítiť trochu podráždená. Bez obáv. To prejde. Stačí piť veľa vody, spať a prečkať tak niekoľko dní.

Intermittent fasting alebo prerušovaný pôst

Toto je fakt silná zbraň na chudnutie a určite jeden z najpopulárnejších trendov chudnutia v dnešnej dobe. Namiesto toho, aby si sa sústredila na to ČO ješ, dávaš pozor na to, KEDY ješ. Existuje niekoľko verzií prerušovaného pôstu, ale jednou z najčastejších je jesť 5 - 8 hodín denne a zvyšok dňa sa postiť.

Čo jesť: Môžeš jesť čokoľvek chceš. Proste nemôžeš jesť počas pôstu.

Čoho sa vyvarovať: Po skončení pôstu sa nemusíš vyhýbať jedlu ani pitiu.

Ideálne, ak: Toto by mohlo byť pre teba perfektné, ak si jedna z tých, ktorí preskakujú raňajky alebo nemajú problémy s vlčím hladom vo večerných hodinách. Všeobecne nemáš problémy s disciplínou, ale naozaj sa nechceš vzdať niektorých tvojich obľúbených jedál, len aby si schudla. Chcela by si schudnúť na váhe, ale neponáhľaš sa.

Ako začať: Porozmýšľaj, čo je pre teba jednoduchšie - preskočiť raňajky alebo nejesť večer? Až budeš vedieť, kedy si môžeš dopriať svoje posledné jedlo dňa, popremýšľaj, ako zaradiť do tvojho dňa 12 alebo 14 hodinový pôst. Pravdepodobne už teraz minimálne 8 hodín v noci neješ.

Daj si pár dní, kým si na to zvykneš. Keď máš pocit, že sa ti to darí, pomaly začni pôst predlžovať, až kým nedosiahneš 16-hodinový (alebo aj dlhší) pôst.

Vegetariánska/vegánska diéta

Rastlinná diéta je predovšetkým o tom, že sa vyhýbaš živočíšnym produktom - od mliečnych výrobkov po ryby a mäso. Keďže je zameraná na konzumáciu veľkého množstva ovocia a zeleniny a zdravých tukov nachádzajúcich sa v orechoch a semenách, môže byť táto strava - ak nie je príliš obmedzujúca - skvelým výberom pre životný štýl so skvelými pozitívnymi účinkami na zdravie - vrátane chudnutia.

Čo jesť: všetko ovocie a zeleninu, orechy, semená, tofu, tempeh, seitan, fazuľu a strukoviny, zrná, oleje, huby a riasy. Mnoho vegánov tiež konzumuje spracované vegánske produkty, ako je vegánsky jogurt, syr, sušienky, čokoládu, zmrzlinu, cereálie, falošné mäso a hotové jedlá.

Čoho sa vyvarovať:  cukru, spracovaným sacharidom, nekvalitným olejom a orechovým maslám, sóde a alkoholu.

Ideálne, ak: chceš schudnúť, ale pomaly a udržateľne. Miluješ zeleninu a chceš ju zahrnúť do každého jedla. Nemáš rada striktné diéty, ale nemáš problém s konzumáciou veľkého množstva zeleniny a ovocia, nespracovaných zŕn a strukovín, fazule, semien a orechov. Keď naozaj túžiš po niektorých jedlách, budeš jednoducho hľadať vegánsku alternatívu - aj keď niekedy nie 100 % zdravú.

Ako začať: Po prvé, nemusíš ísť do toho na 100 %. Môžeš si byť istá, že ak budeš se-tam jesť aj živočíšne produkty, nezničíš tým pozitívny účinok zeleniny, ktorú denne zješ. Podľa odborníkov na výživu v USA, ktorí každý rok vyberajú najlepšiu diétu, je flexitariánská diéta jednou z najviac preferovaných.

Čo robí diétu zdravú: veľa zeleniny, ovocia bohatého na antioxidanty, ako sú bobule, citrusy a granátové jablká, dostatok tukov - nasýtených a nenasýtených, veľa vlákniny a dostatok bielkovín. Kombinácia strukovín, fazule a zŕn ti každý deň poskytne dostatok bielkovín - pokiaľ ich konzumuješ dostatok.

Ak sa chceš uistiť, že ješ dostatočne a dopraješ svojmu telu všetky aminokyseliny, ktoré tvoje telo potrebuje, môžeš si do telefónu stiahnuť aplikáciu na počítanie kalórií a sledovať kvalitu potravy, ktorú prijímaš.

A nezabudni - vajcia, pečené kurča alebo plátok syra tvoju diétu nezničí. Ak si však uvedomíš, že sa pri diéte cítiš úžasne a rozhodneš sa z toho urobiť životný štýl, pozri si potravinové doplnky pre vegánov, ktoré tvoje telo bude potrebovať.

Dlhodobá 100 % vegetariánska/vegánska strava môže mať za následok nedostatok vitamínu B12, vitamínu D, omega 3 mastných kyselín, zinku a železa.

Produkty pre Vás

DETOX & CHUDNUTIE
-40%
Špeciálna cena 14,90 € Bežná cena 24,99 €
Zobraziť produkt