3 jedlá, ktoré presvedčia aj tých najväčších odporcov zeleniny
Všetci vieme, že zelenina je zdravá a plná živín, ale niekomu už len pri pomyslení na listovú zeleninu behá mráz po chrbte. Pokiaľ súhlasne prikyvuješ, nie si sama. Ale neboj sa, máme pre teba niekoľko chutných trikov, vďaka ktorým budeš zeleninu nielen jesť, ale aj si ju s radosťou vychutnáš.
Naše poslanie je jednoduché: zmeniť ťa z oddaného odporcu zeleniny na jej nadšeného milovníka, a to jedným výborným jedlom za druhým. V tomto článku ti prinášame tri recepty, ktoré predstavujú podstatu nápadov na zdravé jedlá – sú také bohaté na chuť, že ťa presvedčia, aj keď si zarytý zeleninový odporca. Rozlúč sa svojou zeleninovou fóbiou a pusť sa do našich zdravých fast food možností.
Lepkavý ázijský karfiol
Doba prípravy: 30 min | Doba varenia: 30 min | Obtiažnosť: Jednoduché | 4 porcie
Tento recept premení karfiol na chrumkavý, sladký a pikantný zážitok. Tento pokrm je ideálny pre tých, ktorí hľadajú nápady na zdravé jedlá, a nielenže uspokoja tvoju chuť na niečo dobré, ale aj ti dodá pocit, že aj konzumácia zeleniny môže byť gastronomickým dobrodružstvom.
Zloženie:
- 150 g hladkej múky
- 35 g kukuričnej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 310 ml chladenej perlivej vody
- 350 g karfiolu nakrájaného na veľmi malé ružičky
- Arašidový olej na vyprážanie
- Sezamové semienka na ozdobu
- 3 jarné cibuľky nakrájané na plátky
- 4 porcie ryže
Na omáčku:
- 1 lyžička arašidového oleja
- 3 rozdrvené strúčiky cesnaku
- 160 ml paradajkového pretlaku
- 80 ml chilli omáčky
- 80 ml vody
- 2 lyžičky hnedého cukru
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 3 lyžičky ryžového octu
Postup:
1. Na prípravu omáčky rozohrej arašidový olej vo woku (alebo veľkej panvici, ak wok nemáš) na vysokom plameni. Cesnak smaž 30 sekúnd alebo kým sa nerozvonia. Pridaj pretlak, chilli omáčku, vodu, cukor, sójovú omáčku a ocot. Zníž teplotu a var 15 minút alebo kým omáčka nezhustne. Občas premiešaj. Odstav.
2. Ryžu uvar podľa návodu na obale.
3. Na karfiol zmiešaj vo veľkej mise múku, kukuričnú múku a prášok do pečiva. Pomaly prilievaj perlivú vodu a šľahaj, aby vzniklo hladké cesto. Pridaj karfiol a obal ho v cestíčku.
4. Vo veľkom hrnci rozohrejte 2 cm oleja na 160 °C. Karfiol smažte po častiach 3 minúty alebo dozlatista. Premiestni ho na tanier vyložený papierovými utierkami, aby z neho odkvapkal prebytočný olej.
5. Wok s omáčkou vráť na sporák na strednú teplotu. Premiešaj s karfiolom. Podávaj na ryžu, posyp sezamovými semienkami a jarnou cibuľkou.
Pečené brokolicovo-syrové guličky
Doba prípravy: 30 min | Doba varenia: 25 min | Obtiažnosť: Jednoduchá | 3 porcie
Hľadáš zdravé jedlá ako z fast foodu, ktoré si získajú aj tie najvyberavejšie jedáky? Tieto zapečené brokolicovo-syrové guličky sú tvojou zlatou vstupenkou k plnej chuti a vyživnému potešeniu.
Zloženie:
- 400 g brokolice
- 125 g strúhanky
- 2 vajcia
- 100 g strúhaného syra
- 2 jemne nakrájané šalotky
- 2 rozomleté strúčiky cesnaku
- Soľ
- Čierne korenie
- Olivový olej
Na jogurtový dip:
- 160 g jogurtu
- Kôra z polovice citróna
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- Polovica drveného strúčika cesnaku
- 2 lyžičky extra panenského olivového oleja
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
1. Brokolicu uvar domäkka a až mierne vychladne, nakrájaj ju na malé kúsky. Musí byť dostatočne malé, aby sa dobre premiešali s ostatnými ingredienciami.
2. Predhrej rúru na 200 °C a vylož plech papierom na pečenie.
3. Všetky ingrediencie (okrem olivového oleja) daj do misy a dobre premiešaj.
4. Navlhči si ruky vodou, aby sa na ne zmes nelepila a potom z nej vytvaruj guličky. Polož ich na plech a potri olivovým olejom.
5. Starostlivosť 25 minút alebo pokiaľ nie je povrch ľahko chrumkavý a zlatistý.
6. Zatiaľ čo sa brokolicové guličky pečú, priprav si jogurtový dip zmiešaním všetkých ingrediencií.
Cuketové brownies
Doba prípravy: 15 min | Doba varenia: 30 min | Obtiažnosť: Jednoduchá | 12 porcií
Hľadáš pri svojom pátraní po nápadoch na zdravé jedlá niečo sladké? Tieto cuketové brownies sú tvojím riešením. Harmonická kombinácia čokolády a cukety predstavuje pochúťku, ktorá rozhodne uspokojí tvoj maškrtný jazýček a môžeš si ju vychutnať bez pocitu viny.
Zloženie:
- 180 g cukru
- 125 ml rastlinného oleja
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 250 g hladkej múky s práškom do pečiva
- 20 g preosiateho kakaa
- 2 jemne rozšľahané vajcia
- 1 lyžička soli
- 350 g jemne nastrúhanej cukety
- 170 g nasekanej čokolády
- 3 lyžice práškového cukru
Postup:
1. Predhrej rúru na 180 °C (160 °C, ak používaš ventilátor).
2. Formu s rozmermi 20 x 20 cm vylož papierom na pečenie a daj bokom.
3. V mise zmiešaj cukor, olej, vanilkový extrakt, múku, kakao, vajcia a soľ.
4. Zmes nalej do formy a pečie asi 30 minút.
5. Nechaj brownies úplne vychladnúť, potom je posyp práškovým cukrom a nakrájaj na štvorčeky.
Dúfame, že tieto recepty zmenia tvoj pohľad na zeleninu a že sa pustíš do ďalších kulinárskych dobrodružstiev. Príjemné varenie!