TUMMYTOX blogs.

7 tipov a trikov na zlepšenie kvality spánku

No schválne, koľkokrát si sa už ráno zobudila a povedala si: och, spala by som aj týždeň vkuse, aby som bola konečne vyspatá!

Dnes máme pre teba tipy a triky, ako sa vyspať do ružova a nezobúdzať sa unavená. Poďme na to!

image

Väčšina z nás teraz musí pracovať z domova. Ušetríme tým kopu času, takže teraz je ideálna situácia na dlhý a kvalitný spánok. Zlý spánok nielenže ovplyvňuje naše zdravie, ale tiež nám bráni v úspešnom chudnutí. Takže, využi túto chaotickú situáciu a konečne sa dobre vyspi. Tým si zaistíš lepšie zdravie a silnejšiu imunitu, ale aj štíhlejšiu postavu!

Dobre... vieme, že to môže znieť jednoduchšie, než to v skutočnosti je. Aj keď sme doma, máme na mysli všetko možné aj nemožné, čo sa teraz okolo nás deje, a možno práve preto v noci tak zle spíme, nemôžeme zaspať, máme bláznivé sny alebo sa budíme uprostred noci.

Preto sme pre teba pripravili niekoľko tipov, ktoré ti pomôžu relaxovať a spať kvalitnejšie!

1. Nejedz neskoro večer

Áno, to môže byť zložité, pretože teraz, keď sme doma, oveľa častejšie navštevujeme chladničku, či už z nudy, zo stresu alebo len tak. A večer je samozrejme najlepšie relaxovať s filmom alebo seriálom a jesť veľa sladkostí, chipsov, alebo iných blbostí.

Ooooo nie, zadrž - to je to najhoršie, čo môžeš urobiť pre seba a svoje telo! Nielen, že budeš hromadiť nadbytočné kilá, ale budeš mať tiež problémy so spánkom, pretože ak ješ neskoro, tvoje telo stále trávi jedlo, bude ti ťažko a nebudeš môcť zaspať, môže ťa páliť záha a budeš nafúknutá.

2. Zameraj sa na nejakú fyzickú aktivitu niekoľko hodín pred spaním

Pretože sme teraz väčšinou doma, nemáme si kde vybiť energiu. Preto je nanajvýš dôležité, aby si zostala aktívna. Ak môžeš, choď na prechádzku do parku či lesa, prejdi sa niekoľkokrát okolo svojho domu (samozrejme, ak je to dostatočne bezpečné a nie sú vonku davy ľudí) alebo si jednoducho zacvič doma. Na internete nájdeš mnoho tréningov a cvičení, ku ktorým nepotrebuješ nič iné, než len vodu a uterák!

Cvičenie môže tiež zlepšiť dĺžku a kvalitu spánku zvýšením produkcie serotonínových hormónov a znížením hladiny kortizolu - stresového hormónu.

3. Výhybaj sa káve, čiernemu čaju a nápojom s kofeínom 

Namiesto toho si večer dopraj náš limetkový drink Night Burner Intense. Je skvelý, ak sa chceš upokojiť, pomôže ti ľahšie zaspať a postarať sa o regeneráciu tvojho tela cez noc. Navyše Ti pomôže ubrániť sa pred večernými chúťkami na sladkosti alebo čipsy (pozri tip č. 1).

4. Sleduj izbovú teplotu

Uisti sa, že v tvojej spálni nie je príliš horúco, pretože nebudeš schopná zaspať - optimálna teplota je 15 - 23 °C.

5. Začni cvičiť jogu a medituj

Keď sme v strese (a teraz sme pravdepodobne ešte viac, než sme boli), máme problémy so spánkom a ťažko sa nám zaspáva.

Joga a meditácia môžu pomôcť uvoľniť myseľ a telo. A v skutočnosti sa dokonca ukázalo, že zlepšujú spánok.

6. Počúvaj relaxačnú hudbu

Relaxačná hudba môže výrazne zlepšiť kvalitu spánku. Na YouTube máš veľa relaxačných hudobných mixov, vyber si ten, ktorý ti najlepšie vyhovuje, a jednoducho sa oddaj hudbe a relaxuj!

7. Namiesto telky a telefónu si večer radšej čítaj knihu

Pred spaním sa pokús vyhnúť sledovaniu televízie, a čo je dôležitejšie, pozeraniu do telefónu! Daj to preč a zabudni na to až do rána!

Koľkokrát si zaspala pri čítaní knihy? Čítanie môže byť skvelou voľbou na upokojenie pred spaním. Tak zober do ruky knihu... a dobrú noc;)