TUMMYTOX blogs.

Veľkosť porcií: koľko je už priveľa?

Vo svete, kde je jedlo jednou z najdôležitejších vecí počas každého nášho dňa, sme sa naučili jesť oveľa častejšie a oveľa viac, než jedli napríklad naši starí rodičia. Zvykli sme si nielen na väčšie porcie, ale nevedome nimi plníme stále väčšie a väčšie taniere. Dnes tomu urobíme koniec! V tomto článku sa dozvieš, ako by mali vyzerať odporúčané porcie, a zastavíš svoje nezmyselné prejedanie.

image

1. Obilniny a škrobová zelenina

Tých ti stačí tak asi za hrsť, tým si zabezpečíš asi 200 kalorií. Odporúčajú sa maximálne 2 porcie denne.

Pri výbere obilním nesiahaj po spracovaných – vždy, keď je to možné, vyberaj celozrnné obilniny. Napríklad bulgur, hnedú ryžu, quinou a celozrnnú alebo pohánkovú múku.

Medzi najčastejšiu škrobovú zeleninu patrí kukurica, hrach, fazuľa, šošovica a zemiaky - práve so zemiakmi býva najväčší problém, sú také časté a máme ich tak rady, že s nimi často preháňame. 

Veľkosť porcie: hrsť (mištička z dlane)

Odporučená dávka: 1 – 2 porcií/deň

2. Neškrobová zelenina

Brokolica, karfiol, špargľa, paprika, huby, paradajky, cibuľa a zelená zeleniny patria medzi neškrobovú zeleninu s vysokými výživovými hodnotami a nízkym obsahom kalórií. Dokonalé na sýte alebo ľahké jedlo! Jedna porcia by mala mať veľkosť asi jednej päste (alebo dvoch, ak ide o zelenú zeleninu), čo ti dá asi 20 až 40 kalórií. Ak ide o rôzne druhy kapusty a šalátov, dokonca aj menej. 

Veľkosť porcie: veľkosť päste

Odporučená dávka: aspoň 4 porcie/deň

3. Mäso, ryby, tofu

Jedna porcia jedla bohatého na bielkoviny, ako sú ryby a mäso (bez kože) a tofu by nemala byť väčšia ako tvoja dlaň. Také množstvo obsahuje 120 až 250 kalorií, preto môžeš zjesť 2 až 4 porcie denne.

Veľkosť porcie: veľkosť dlane

Odporučená dávka: 2 – 4 porcie/deň

4. Semená, oriešky, sušené ovocie

Ak ich jeme v primeraných množstvách. môžu nám poskytnúť veľké percento odporúčanej dennej dávky živín. Obsahujú veľa kalórií, preto ich radšej jedz  len v primeraných množstvách. Jedna porcia predstavuje 1 až 2 lyžice, čo je 90 - 140 kalórií.Oleje a maslá skús obmedziť na 1 čajovú lyžičku na porciu.

Veľkosť porcie:

Sušené ovocie, orišeky, semená: 1 – 2 lyžice

Oleje a maslá: 1 čajová lyžička

Odporučená dávka: 1 – 2 porcie/deň

5. Čerstvé ovocie

Čerstvé ovocie je plné dôležitých živín a má mnohé pozitívne účinky na zdravie. Obsahuje veľa vlákniny a vody a je nízkokalorické. Práve preto môže byť tvojím dokonalým partnerom pri chudnutí. Jedna porcia čerstvého ovocia by mala byť tak asi o veľkosti pästi, čo je približne 80 - 105 kalórií. Odporúčaná dávka je 3 - 5 porcií denne.

Veľkosť porcie: veľkosť päste

Odporučená dávka: 3 – 5 porcie/deň

6. Mliečne výrobky

Jedna porcia mliečnych výrobkov by nemala presahovať veľkosť pästi alebo 2 dcl. Kefír a jogurt sú prirodzené zdroje probiotík a môžu byť výborných bonusom k tvojej výžive. Ak by si sa najradšej mliečnym výrobkom úplne vyhla, neboj sa, probiotiká nájdeš aj vo vegánskych potravinách

Veľkosť porcie: veľkosť päste alebo 2 dcl

Odporučená dávka: 1 – 2 porcie/deň

Skús naše rady počúvnuť už nabudúce, keď si budeš pripravovať večeru alebo budeš jesť v reštaurácii. Keď si na to raz zvykneš, bude kontrola nad tým, koľko čoho ješ, úplne jednoduchá. Aby si si to uľahčila, vyskúšaj si naplánovať jedlo na celý deň dopredu a skús jesť z menšieho taniera - výskumy totiž ukázali, že je to jednoduchý a veľmi účinný trik. Veríme v teba! Máš na to!

7. Slim Tummy kapsuly

Ak sa obávaš, že si na menšie porcie nezvykneš, vyskúšaj Slim Tummy kapsuly. Obsahujú Garcíniu Kambodžskú, ktorá pomáha regulovať telesnú hmotnosť a brzdí pocity hladu! Uži 1 kapsulu 30 minút pred raňajkami a 1 kapsulu 30 minút pred obedom a na obrovský tanier plný jedla ani nepomyslíš!