TUMMYTOX blogs.

Kurkuma - zázračný prášok, ktorý pomôže aj tebe

Pripravili sme pre teba sprievodcu, ktorý ti pomôže pochopiť účinky kurkumy na tvoje telo, pečeň a duševné zdravie a vysvetlí ti, ako kurkumu správne užívať.

image

Veľké a prelomové objavy v oblasti medicíny boli mimoriadne časté, keď sa ľudia naučili používať účinné látky z prírody. Neskôr sme ich začali sami vyrábať v laboratóriu. Príkladom sú antibiotiká, ktorých účinok vraj Alexander Fleming objavil len náhodou. Aj dnes sa penicilín vyrábaný v laboratóriách používa ako antibiotikum.

To isté platí aj pre koreň kurkumy, v ktorom boli objavené niektoré liečivá, ktoré sa dnes vyrábajú v laboratóriách. Hovoríme o úplne prírodných účinných látkach, ktoré sa získavajú priamo z kurkumy, ako je napríklad kurkumín. Kurkumu si môžeme pripraviť samostatne alebo ju užívať vo forme doplnkov stravy.

Kurkuma je korenie, ktoré sa často používa vo výžive. Toto korenie má intenzívnu žltú farbu a chuť, ktorá spestruje naše jedlá. Koreň kurkumy je vraj cenený viac než len korenie pre svoje vlastnosti, ktoré udržiavajú zdravie nášho tela. Kurkuma môže pomôcť pri rôznych problémoch v tele. Môžeme ju užívať priamo, ale mnohým nevyhovuje jej chuť. To je dôvod, prečo mnohí siahajú aj po potravinových doplnkoch s kurkumou (často vo forme kurkumových kapsúl).

POZNÁMKA

TummyTox Kurkuma kapsuly majú 185x vyššiu biologickú dostupnosť v porovnaní s bežným kurkumínom, preto ju naše telo dokáže využiť oveľa efektívnejšie.

Pozitívny účinok koreňa kurkumy je známy už dlho, pretože sa používal už v tradičnej čínskej a japonskej medicíne. Zložka, ktorú Japonci nazývajú Ukon (Curcuma longa L.) alebo Gajatsu (Curcuma phaeocaulis Val.), sa v čínskej medicíne používala pri problémoch s krvným obehom a zápalmi.

Kurkumu odporúčame najmä tým, ktorí:

  • trpia bolesťami svalov a kĺbov
  • chcú znížiť zápal v tele
  • majú oslabený imunitný systém
  • sú vystavení dlhodobému stresu
  • majú stukovatenú pečeň
  • trpia psoriázou
  • pijú alkohol často alebo vo veľkom množstve
  • dlhodobo užívajú lieky
  • jedia nevyváženú alebo nezdravú stravu
  • majú vysoké hladiny triglyceridov alebo cholesterolu
  • majú problémy s reguláciou svojej hmotnosti
  • chcú sa starať o svoje zdravie.

Správne užívanie kurkumy

Je známa ako žltý prášok, ktorý sa používa pri varení. Kurkuma v prášku sa získava z koreňa kurkumy, ktorý svojím vzhľadom pripomína zázvor. Na výrobu prášku sa používa celý koreň rastliny Curcuma longa (tento názov sa často používa pre výživové doplnky, ako sú kapsuly s kurkumou). Vedci nás opravujú, že v skutočnosti sa nepoužíva koreň kurkumy, ale oddenok, podzemný stonok rastliny. Rastlina rastie v pralesoch juhovýchodnej Ázie, odkiaľ dodnes pochádza väčšina kurkumy.

Kurkuma dlhá je najznámejšia z čeľade kurkumovitých. Existujú však aj iné druhy, ktoré sa používajú rovnakým spôsobom na posilnenie organizmu a ktorých účinok je celkom špecifický. Sú to Curcuma wanyujin, Curcuma phaeocaulis Val, Curcuma kwangsiensis, Curcuma zedoaria a Curcuma aromatica.

POZNÁMKA

Nepríjemnej chuti kurkumy sa dá vyhnúť užívaním kapsúl s kurkumou. Kapsuly kurkumy zvyčajne obsahujú aj ďalšie látky, ktoré sú pre telo užitočné (napríklad vitamín D).

Kurkuma sa už dlho používa ako korenie a farbivo na oblečenie. Nezriedka sa pestuje aj ako črepníková rastlina, pretože má krásne veľké biele listy.

Príprava je jednoduchá: koreň kurkumy sa uvarí, vysuší a potom sa rozomelie na jemný prášok. Keďže ide o úplne prírodný prášok, využitie kurkumy je veľmi rozmanité - v kuchyni aj v medicíne.


Kurkuma Wurzel

Príprava kurkumy doma

Príprava je taká jednoduchá, že mnohí sa rozhodnú pripraviť si recepty z kurkumy sami doma. Konzumácia prášku však pre mnohých nie je príjemná - chuť je veľmi intenzívna a mnohým je nepríjemná, preto je často jednoduchšie a príjemnejšie používať kurkumu vo forme potravinových doplnkov.

Kurkuma sa však nepoužíva len vo forme prášku, ale aj inými spôsobmi, ktoré sa často odporúčajú na podporu zdravia a dobrého zdravotného stavu. Najbežnejšie recepty na kurkumu, ktoré môžeme nájsť, sú na prípravu kurkumovej vody, kurkumového mlieka (zlatého mlieka) a ďalších jedál.

POZNÁMKA

Všetky recepty na kurkumu sa nachádzajú na konci tohto článku.

Kurkuma ako výživový doplnok

Používanie koreňa kurkumy, ktorý si môžeme sami pripraviť na kurkumový prášok, nie je optimálny spôsob konzumácie kurkumy. Negatívom je, že nikdy nevieme, koľko účinných látok (najmä kurkumínu) obsahuje náš domáci kurkumový prášok. Rastliny niekedy obsahujú viac, inokedy menej účinných látok - závisí to od rastu, ročného obdobia, živín v pôde atď.

Kapsuly kurkumy, ktoré si kupujeme ako potravinové doplnky, však vždy obsahujú rovnaké množstvo účinných látok (kurkumín), ku ktorým sa pridávajú aj ďalšie účinné látky, ktoré majú ďalší pozitívny vplyv na to, ako sa cítime. Najčastejšie sa do kurkumy pridáva čierne korenie, ktoré zvyšuje biologickú dostupnosť kurkumínu a zabezpečuje jeho lepšie vstrebávanie.

Pravidelným užívaním doplnkov stravy zabezpečíme príjem účinných látok do nášho tela. Vysokokvalitné výživové doplnky obsahujú len prírodnú kurkumu najvyššej kvality a zároveň preukázateľne zabezpečujú primerané množstvo účinných látok. Rovnako je to aj s kurkumou, ktorú nájdeš tu.


Kurkuma Anwendung

Kurkuma v kuchyni

Kurkuma je vynikajúce korenie, ktoré sa používa v kuchyni pre svoju chuť, farbu a pozitívne účinky na organizmus. Kurkumu často nájdeme v zmesiach korenia, ktoré si môžeme kúpiť v supermarketoch, ale samozrejme si ju môžeme kúpiť aj samostatne. Kurkuma používaná ako korenie má rovnaké alebo veľmi podobné účinky ako kurkuma používaná ako doplnok stravy. Problémom je, že na dosiahnutie požadovaných výsledkov by sme museli užívať veľké množstvo tohto korenia. Výživový doplnok však obsahuje primerané množstvo kurkumy v jednej alebo dvoch kapsulách.

Preto sa nemôžeme vždy spoliehať na to, že kurkuma, ktorú prijímame v potravinách, je rovnaká ako kurkuma, ktorú prijímame prostredníctvom doplnkov stravy. Okrem toho je samozrejme možné, že naše jedlo sa stane nudným kvôli rovnakej chuti - ak by sme chceli prijať dostatočné množstvo kurkumy, museli by sme naše jedlá vždy ochucovať kurkumou. Preto je kurkuma vhodná len na zlepšenie chuti jedál. Pre stabilný a pravidelný príjem kurkumínu je teda lepšie spoliehať sa na potravinové doplnky.

Priamy príjem kurkumy môže tiež viesť k miernym vedľajším účinkom. Je to preto, že ide o korenie s intenzívnou chuťou - spotrebitelia zisťujú, že pri dlhodobom každodennom používaní kurkumy majú problémy s odgrgávaním. Takýto príjem kurkumy často vedie aj k zhoršenému vstrebávaniu železa. Opäť je dôležité vedieť, koľko kurkumy užívame a ako často. Najjednoduchším spôsobom, ako to kontrolovať, je užívať čistenú kurkumu v potravinových doplnkoch.

POZNÁMKA

Zabezpečme optimálne množstvo kurkumínu v tele.

Vplyv kurkumy na organizmus

Kurkuma má na telo mnoho pozitívnych účinkov. Používa sa ako prevencia aj liečba, pretože pomáha pri rôznych ochoreniach. Tu uvádzame najčastejšie problémy, pri ktorých môže byť kurkuma užitočná.

Protizápalový a bolesť zmierňujúci účinok

Naše telo jednoznačne reaguje na zápal. Takýmito zápalmi, ktoré pozná každý, sú napríklad zapálené svaly po náročnom tréningu, ktoré poznáme ako klasickú bolesť svalov. Kurkuma sa často používa aj ako podporný prostriedok pri bolestiach hrdla, zápaloch hlasiviek a iných zápaloch.

Kurkuma je teda vhodná ako prevencia proti zápalom (napríklad v kombinácii s vitamínmi v období prechladnutia) alebo ako pomoc pri veľkých zápaloch, ktoré sa už v tele objavili.

Kurkuma reguluje metabolizmus a dezinfikuje

Rovnako ako niektoré iné koreniny je aj kurkumavhodná na dezinfekciu rán. Čistý kurkumový prášok sa môže nasypať na ranu a po určitom čase sa opláchne veľkým množstvom vody.

Kurkuma je ešte účinnejšia pri regulácii metabolizmu. Kurkumín totiž podporuje rast benígnych baktérií v čreve. Naša črevná flóra sa neustále mení a môžu ju ovplyvňovať faktory z vonkajšieho sveta aj potraviny, ktoré konzumujeme. Ak sa nesprávne stravujeme, pijeme alkohol alebo fajčíme, znižujeme počet dobrých baktérií v črevách. Vnímame to ako zlé trávenie, hnačku, nadúvanie alebo pocit plnosti v oblasti žalúdka. Kurkuma pomáha regulovať trávenie.

Po kurkume často siahame po sviatkoch, keď zjeme veľké množstvo nezdravého jedla. Kurkuma pomáha štiepiť sacharidy a tiež napomáha vylučovaniu žlče.

Kurkuma pomáha udržiavať zdravú pečeň a podporuje ju práve vtedy, keď potrebuje pracovať najviac - teda keď konzumujeme veľké množstvo nezdravých potravín. Takže je prakticky nepostrádateľný pre tých, ktorí radi "hrešia" a doprajú si pri špeciálnych príležitostiach.

Kurkuma a artritída

Artritída je názov pre rôzne zápalové ochorenia, ktoré postihujú jeden alebo viac kĺbov. Najčastejšie typy artritídy sú dna, osteoartritída, fibromyalgia a reumatoidná artritída (reumatizmus). Príčiny vzniku artritídy sú rôzne - od genetických podmienok až po zranenia a infekcie - a všetky majú jedno spoločné, a to, že telo je v stave zápalu.

POZNÁMKA

Užívanie doplnkov stravy s kurkumou je užitočné ako prevencia, pretože zabraňuje vzniku zápalu, aj keď sa už problémy objavili, pretože protizápalové zlúčeniny kurkumy majú tiež pozitívny účinok na zápal.

Kurkuma na zníženie hladiny cholesterolu

Cholesterol nie je vždy zlý - vo všeobecnosti sa delí na "dobrý" a "zlý" cholesterol. "Zlý cholesterol" sú lipoproteíny s nízkou hustotou (LDL) a pojem "dobrý cholesterol" sa používa na označenie lipoproteínov s vysokou hustotou (HDL).

POZNÁMKA

Kurkuma pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi, čo znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Cholesterol v krvi sa dá samozrejme najľahšie regulovať zdravou stravou a dostatkom pohybu. Všetci, ktorí to nezvládajú, si môžu pomôcť aj kurkumou. Kurkuma pomáha regulovať hladinu cholesterolu v krvi a zabezpečuje zdravé srdce a obehový systém. Kapsuly kurkumy určite pomôžu telu v boji proti cholesterolu.

Kurkuma pomáha zmierniť príznaky depresie

Duševné zdravie a dobrý pocit sú rovnako dôležité ako fyzické zdravie, hoci sa o nich často nehovorí. Rýchle životné tempo môže často útočiť na duševnú pohodu. Ak si nedáme pozor, môžeme rýchlo upadnúť do depresie alebo sa dostať do iného nebezpečného psychického stavu. Pomôcť si môžeme viacerými spôsobmi - pridaním kurkumy do stravy môžeme problémy ľahko a rýchlo odstrániť.

Príliš často zabúdame, že na to, ako sa cítime a aký máme psychický stav, má vplyv všetko, čo do svojho tela vkladáme. Preto musíme dbať na zdravú stravu aj na vhodný príjem účinných látok, ktoré podporujú naše zdravie. Z tohto dôvodu sa zdá, že kurkumín je ešte dôležitejší.

Recepty s kurkumou


Kurkuma Rezepte

Tu sú uvedené najpopulárnejšie recepty s kurkumou:

  • Kurkumové mlieko - často sa používa pri bolestiach v krku. Do teplého mlieka vmiešame čajovú lyžičku kurkumy. Ešte teplé vypijeme pred spaním.

  • Jogurt s kurkumou - čajovú lyžičku kurkumy rozmiešame v jogurte. Tento jogurt zlepšuje trávenie. Jeme po väčšom jedle (obed). To okamžite zmierni plynatosť a zlepší trávenie.

  • Kurkumový čaj - lyžicu kurkumy zalejeme horúcou vodou. Čaj pijeme pomaly ráno alebo večer, pretože má pozitívny vplyv na kondíciu, funkciu pečene a trávenie.

  • Ak chceme predísť zápalom pokožky a výskytu akné, používame zmes kurkumy a sezamového oleja, ktorú si môžeme ľahko pripraviť doma. Z ingrediencií jednoducho vymiešame hustú pastu, ktorú ihneď nanesieme na tvár a necháme pôsobiť niekoľko minút. Pokožka sa bude okamžite cítiť lepšie.

  • Šťava z kurkumy - vhodná najmä v lete, keď sa chceme osviežiť a postarať sa o svoje zdravie. Dve lyžice kurkumy rozmiešame v 4 miskách prevarenej vody, pridáme šťavu z jednej limetky a jedného pomaranča a osladíme medom. Necháme pol hodiny odstáť a vypijeme podľa potreby. Odporúčame vypiť celú šťavu v priebehu jedného dňa, pretože tak prijmete potrebné množstvo kurkumy.

Kurkuma pre každého!

Kurkuma pomáha pri mnohých problémoch, preto je veľmi dôležité, aby sme ho pridali do nášho jedálnička. Či už ho používame ako korenie, alebo ho užívame vo forme doplnku, vždy musíme dodržiavať odporúčanú dennú dávku.

POZNÁMKA

Ak sa rozhodneme pre kurkumu vo forme prášku (t. j. čistú kurkumu), musíme užívať jednu čajovú lyžičku denne.

Kvôli chuti, jednoduchšiemu meraniu a rýchlejšej absorpcii je často jednoduchšie užívať kurkumu vo forme kapsúl. Tento doplnok stravy obsahuje optimálne množstvo kurkumy a tiež ďalšie účinné látky (vitamín D), ktoré uľahčujú vstrebávanie a zvyšujú silu kurkumy. Samozrejme, tieto kapsule sú úplne bez príchute. Takto je ich užívanie oveľa príjemnejšie.

Produkty pre Vás

KRÁSA
-45%
Špeciálna cena 29,99 € Bežná cena 54,98 €
Zobraziť produkt