TUMMYTOX blogs.

Ako hormóny ovplyvňujú tvoju telesnú hmotnosť

Keď ťa trápi, že si pribrala pár kíl, hormóny sú pravdepodobne to posledné, na čo by si myslela. Ale nemali by byť! 

Ide o to, že hormóny neustále kolíšu. K hormonálnym výkyvom dochádza zo dňa na deň, z mesiaca na mesiac a v rôznych etapách tvojho života. Je to normálne! 

V skutočnosti sú malé zmeny hladiny hormónov dobre nacvičenou choreografiou na udržanie zdravia tvojho tela, čo zahŕňa aj reguláciu hmotnosti. Bohužiaľ, tvoje hormóny nie sú vždy v rovnováhe, pretože, nuž, žijeme vo veľmi stresujúcom a znečistenom prostredí, ktoré môže spôsobovať hormonálnu nerovnováhu. 

Pozrime sa, ako tieto hormonálne problémy môžu (a budú!) ovplyvňovať tvoju hmotnosť a ako tomu môžeš zabrániť!

Deciphering the hormone-weight connection

Sú tieto kilá navyše hormonálnym prírastkom hmotnosti?

Hormonálna nerovnováha je niečo, s čím sa stretáva veľa z nás dievčat. Presne 80 % z nás. Bláznivé, však? Ak sa snažíš zistiť, či tuk, ktorý si nedávno pribrala, je hormonálny, šanca je vysoká. 

Najskôr si však vysvetlíme, čo to hormonálne priberanie vôbec je. Všetci poznáme "normálne" priberanie na váhe - vieš, keď si každý večer dopraješ kopček zmrzliny navyše alebo možno niekoľko mesiacov vynecháš tréning (ups!) a tvoje telo začne hromadiť tie kalórie navyše. 

Potom je tu hormonálne priberanie, ktorému je jedno, že sa stravuješ vyvážene a chodíš trikrát týždenne do posilňovne. 

Vidíš, hormonálna nerovnováha je viac než len výkyvy nálad. Väčšinou sa spomalí tvoj metabolizmus a tvoje telo akoby zabrzdilo spaľovanie tukov. Hormóny môžu byť aj skutočným dôvodom, prečo si celý deň pokukovala po tej nádobe s koláčikmi! Môžu skutočne rozhodiť tvoje signály hladu a prinútiť ťa túžiť po nie príliš zdravých možnostiach. 

Možno si však neuvedomuješ, že hormóny majú na starosti aj to, kam sa bude ukladať nadbytočný tuk. Boky, stehná, možno brucho? 

A nezáleží na tom, čo robíš. Keď sú vaše hormóny v neporiadku, váha sa pravdepodobne nenakloní v tvoj prospech.  

Keď estrogén prevezme kontrolu

V tvojom tele sa nachádza mnoho rôznych hormónov a každý z nich má svoju jedinečnú úlohu. Možno ťa teraz zaujíma, ktorý hormón ovplyvňuje tvoju hmotnosť. Nuž, inzulín, kortizol, hormóny štítnej žľazy - všetky hrajú svoju úlohu. Ale estrogén? Ten je rozhodne hlavnou dámou. 

Najmä keď prevalcuje celú hormonálnu šou! Tomuto javu sa hovorí estrogénová dominancia a nastáva vtedy, keď hladina estrogénu prudko stúpa, zatiaľ čo ostatné hormóny sa snažia držať krok. 

Rovnováha tvojho tela je narušená a aj ty sa môžeš cítiť prinajmenšom trochu mimo

V jednej chvíli si šťastná, v druhej otrávená. Tvoj mozog akoby sa vypínal vždy, keď sa potrebuješ sústrediť. Si unavená, ale nemôžeš zaspať. Tvoje brucho je také nafúknuté, že sa ti naň ledva zmestí nejaké oblečenie. 

To je v poriadku; veď sa ti ani nechce vychádzať z domu. Jediné, čo chceš počas dňa naozaj robiť, je schovať sa pod deku s kúskom čokoládového koláča. A potom je tu prebytočný tuk, ktorý sa objavil z ničoho nič a teraz sa ti pohodlne usadil okolo bokov, stehien a zadku. 

Nebojte sa, v tejto hormonálnej dráme nie si bezmocná! 

Ako zastaviť hormonálne priberanie

Existuje spôsob, ako podporiť svoje telo skôr, než hormonálne problémy ovládnu tvoj život. Veci ako stres, vysoko spracované potraviny, rafinovaný cukor a chemikálie v kozmetike ťa môžu pripraviť o schopnosť vyrovnávať hormóny. 

Aj keď sa možno ešte nechceš rozlúčiť so svojím mejkapom, je mimoriadne dôležité nájsť si svoju zenovú zónu, mať dostatok spánku a vyživovať svoje telo plnohodnotnými potravinami, aby si predišla estrogénovej nerovnováhe. 

To však, žiaľ, nestačí, keď už zažívaš estrogénovú dominanciu. V tomto bode je najlepším spôsobom, ako sa s tým popasovať, zvoliť detoxikáciu estrogénu

Existujú dva orgány, ktoré majú na starosti vyplavovanie prebytočného estrogénu, pečeň a črevá. Keďže oba pracujú nadčas, potrebujú naozaj všetku podporu, ktorú môžu dostať. 

Tu nastupuje Hormone Balance

Toto úplne prírodné a bezhormonálne riešenie posilňuje detoxikačný potenciál pečene a posilňuje zdravie čriev a zároveň podporuje hormonálnu rovnováhu. Podporuje schopnosť tvojho tela vyrovnávať estrogén a vylučovať jeho prebytok. 

To znamená, že nerovnováha estrogénu už nebude sabotovať tvoju hmotnosť a ty sa vrátiš k svojmu zvyčajnému zdravému ja. 

Ak si pripravená prinútiť tieto hormóny, aby si s tebou spolupracovali, a skoncovať s hormonálnym priberaním, vyskúšaj Hormone Balance hneď teraz!  

Produkty pre Vás