TUMMYTOX blogs.

21 vedecky overených taktík na chudnutie od Dr. Gregera

Zdravý životný štýl sa začína malými zmenami. A to isté paltí aj pre diétu. Pozri sa, aké malé zmeny musíš spraviť, aby si mala svoje chudnutie pod kontrolou.

image

Či už sme celý život mali nadváhu alebo sme v poslednej dobe náhle pribrali, vždy chceme vedieť, ako schudnúť najefektívnejšie a udržateľne.

Dr. Greger, americký lekár, autor a otec Nutritionfacts.org, mal vždy odpovede na to, čo je najzdravšia diéta. Ale v roku 2019 ponúkol svoj vedecky založený názor na to, ako jesť, ako schudnúť a udržať si váhu len tak... bez diéty.

Vo svojej nedávnej knihe How not to diet (v preklade: Ako nedržať diétu) spísal princíp rastlinnej stravy s nízkym obsahom tukov a celozrnnými potravinami, ktorú vždy odporúčal, a napísal 21 vylepšení, ktoré by mal každý dodržiavať.

21 vecí, ktoré by si mala podľa dr. Gregera začať dodržiavať, ak chceš chudnúť

Dr. Greger zhrnul všetky svoje poznatky zo štúdií na chudnutie na dlhý zoznam mini vylepšení, ktoré dokážeš zahrnúť do svojej každodnnej rutiny.

Vždy, keď ješ

1. pi vodu pred každým jedlom
2. jedz super nízkokalorické potraviny ako napr. stopkový zeler pred každým jedlom
3. do každého jedla pridaj 2 lyžičky octu
4. jedz uvedomelo, nenechaj sa rozptyľovať
5. dobre prežúvaj, jedz pomaly a rob mini prestávky, takže budeš jesť aspoň 20 minút

Každý den

Používaj koreniny:

6. čierna rasca
7. hnedá rasca
8. sušený cesnak
9. mletý zázvor
10. nutričné kvasnice

11. pi zelený čaj
12. pi veľa vody
13. zahoď múku
14. raňajkuj ako kráľovna, urob si normálny obed a uži si ľahkú večeru
15. vstávaj so slnkom
16. cvič pred raňajkami alebo obedom
17. pamätaj si, koľko vážiš
18. buď si vedomá svojich pokrokov

Každý večer/noc

19. Prestaň jesť po 19:00 h
20. Poriadne sa v noci vyspi
21. Uprav si uhol postele

Gregerova diéta-nediéta

Na prvý pohľad sa zdá, že Dr. Greger žiada príliš veľa od ľudí, ktorí čelia problémom s telesnou hmotnosťou. Vo svojej knihe však vysvetlil, že jeho strava môže fungovať ako návod alebo ako 100 % diétny plán – je to úplne na čitateľovi.

Všeobecne platí, že Dr. Greger nikdy neschválil žiadne jedlo, ktoré pochádza zo škatule – je fanúšikom celých potravín, ktoré pochádzajú z rastlín. V knihe sú početné štúdie o pozitívnom účinku lepšieho jedla – ako je čerstvá zelenina, ľanové semená, ovos, fazuľa a bobule.

Bohužiaľ vynechal mnoho ďalších štúdií, v ktorých sa osvedčil aj iný spôsob. To je niečo, čo odborníci na výživu a vedci najviac kritizujú – jeho zaujatosť.

Ale jeho rada – aj keď s trochou skepticizmu – je hodnotná a zameraná na zdravie. Stručne povedané, navrhuje, aby ľudia jedli jedlo, ktoré je:

  • protizápalové
  • nespracované
  • s vysokým obsahom vlákniny
  • s vysoký obsahom vody
  • s nízkym glykemickým zaťažením
  • s nízkym obsahom pridaného tuku
  • s nízkym obsahom pridaného cukru
  • s nízkou kalorickou hodnotou
  • s menším obsahom mäsa
  • s nízkym obsahom bielej múky
  • s nízkym obsahom soli
  • s nízkym glykemickým indexom

Na záver

Keď sa pozrieme na túto diétu-nediétu Dr. Gregera, zistíme, že sme pravdepodobne všetko už dávno vedeli. Je to stále rovnaká rada, akú nám dávali už naše babičky - jedz zeleninu, pi vodu, hýb sa, nejedz príliš neskoro a bež skoro spať.

Ak hľadáš efektívne riešenie na chudnutie, sústreď sa na to, o čom vieš, že by si sa na to mala vždy zamerať: jedz čo najviac skutočných, nespracovaných a rozmanitých potravín, ako len môžeš. Užívaj si svoje telo a hýb sa každý deň. Relaxuj a dostatočne spi každú noc.

Je to životný štýl. Každá zmena k lepšiemu sa počíta. A my s tým absolútne súhlasíme!