TUMMYTOX blogs.

Čo naozaj rozhoduje o tom, či budeš štíhla

Áno, stále počúvaš, že musíš spaľovať viac kalórií, ako ich prijmeš. Ale prečo niekto môže zjesť horu čipsov a nič na ňom nevidno a iní zas len pozrú na burger a už si viac netrúfnu postaviť sa na váhu? Znie to neuveriteľne, ale je to pravda: na vine sú baktérie!

image

Keby niekto ešte pred niekoľkými rokmi povedal, že za nadváhu môžu baktérie v našich črevách, vysmiali by sme ho. Teraz však vedci vedia, že je to naozaj tak. Tajomstvo štíhlych ľudí je v prevahe „štíhlych“ baktérií!

Kto by si pomyslel, že baktérie namiesto nás robia toto všetko

Baktérie, ktoré sú súčasťou našej črevnej mikroflóry, okrem iného:

  • trénujú náš imunitný systém, aby vedel rozlišovať medzi „prospešným návštevníkom“ a „cudzím votrelcom“ a správne reagoval,
  • tvorbou kyseliny maslovej, ktorá je potravou pre bunky črevnej sliznice, sa starajú o zdravie našich čriev
  • ničia škodlivé baktérie, ktoré prenikajú do nášho tela,
  • svojimi enzýmami nám pomáhajú transformovať rôzne látky a kalórie z potravy a robia ich využiteľnejšími pre telo.

A práve tá posledná vlastnosť je spojená s tým, či budeš tučná alebo chudá.

„Tučné“ baktérie sú efektívnejšie pri získavaní kalórií z potravy

Jedno zo zistení, ktoré vedcov najviac prekvapilo, je to, ako veľmi baktérie vplývajú na našu telesnú váhu! Ak to naozaj veľmi zjednodušíme, v našich črevách prevládajú dve skupiny baktérií: Firmicutes a Bacteroidetes. Nech si nelámeme jazyk, hovorme im baktérie F a baktérie B.

Baktérie F sú efektívnejšie pri čerpaní energie z potravy, ktorú bez ich pomoci nevieme stráviť. To znamená, že ti tie kalórie navyše „prischnú“ vo forme tukových zásob. Ak však v tvojom tele prevládajú baktérie B, potom tie látky, ktoré nemôžeš použiť, jednoducho vylúčiš z tela.

To, čo ješ, vplýva na to, či kŕmiš „štíhle“ alebo „tučné“ baktérie

Na to, či v tvojich črevách prevládajú baktérie F alebo B, čiže „tučné“ alebo „štíhle“ baktérie, vplýva tvoje stravovanie. Asi ťa neprekvapí, že tie „štíhle“ baktérie majú radšej zdravé jedlo plné vlákniny, ako je ovocie, zelenina a celozrnné potraviny.

Jednou z najzaujímavejších oblastí výskumu je tiež to, ako by sme mohli užívaním rôznych probiotík (zjednodušene povedané, dobrých baktérií) zmeniť zloženie črevnej mikroflóry a schudnúť tak.

Baktérie Lactobacillus spôsobili najväčší úbytok telesnej váhy a tukového tkaniva

Nedávna metaanalýza, kráľovná všetkých štúdií, ktorá zhŕňa a hodnotí zistenia mnohých výskumov, potvrdila, že naozaj môžeme zhadzovať nadbytočné kilá pomocou baktérií. Medzi najefektívnejšie baktérie, ktoré nám môžu pomôcť schudnúť, sú tie z rodu Lactobacillus.

Predstavujeme naše inovatívne riešenie 2 v 1 pre ploché bruško: účinnú kombináciu zoštíhľujúceho probiotika a extraktu zo zeleného čaju spaľujúceho tuky, ktorá ti pomôže rýchlejšie dosiahnuť tvoje ciele v chudnutí!Obsahuje patentovaný kmeň Lactobacillus plantarum IMC 510® s 15 miliardami CFU v jednej kapsule.