TUMMYTOX blogs.

7 dôvodov, prečo je spánok taký dôležitý

Dobrý spánok je výnimočne dôležitý pre tvoje zdravie a štíhlu líniu! V podstate môžeme povedať, že je rovnako dôležitý ako zdravá strava a cvičenie. Čo sa deje s telom, keď máme nedostatok kvalitného spánku? Zisti v našom článku...  

image

1. Z nedostatku spánku priberáme!

Vedela si, že ľudia, ktorí málo spia, majú omnoho väčšie sklony k priberaniu?  Existuje viacero štúdií a výskumov, ktoré dokazujú, že krátky spánok vedie k nadváhe.                

2. Oddýchnutí ľudia prijímajú menej kalórií

Výskumy ukázali, že tí, ktorí zle spia, majú väčšiu potrebu prijímať viac kalórií. Nedostatok spánku tiež negatívne vplýva na hormonálnu rovnováhu a tým spôsobuje ťažšie ovládanie chuti do jedla

To navyše spôsobuje zvýšanie hladiny grelínu (hormónu, ktorý zvyšuje apetít) a zníženie hladiny leptínu (hormónu, ktorý znižuje apetít).

Ak nemáš dostatok kvalitného spánku, veľmi pravdepodobne budeš jesť viac!

Jeden výskum ukázal, že skupina, ktorá spala len pár hodín, prijala nasledujúci deň približne o 559 kalórií viac ako v iné dni, keď spávali po osem hodín! 

Deje sa to po prvé preto, že sme bdelí dlhší čas, a preto máme viac času na to, aby sme jedli, a navyše unavené zväčša tento čas strávime pred TV alebo počítačom (a jeme). A po druhé preto, že neoddýchnutý organizmus túži po kalorickom jedle a ťažko si kontrolujeme veľkosť porcií. 

3. Dobrý spánok zlepšuje koncentráciu a produktivitu 

Spánok je nevyhnutný pre mnohé mozgové funkcie, napr. pamäť, produktivitu a vykonávanie úloh.

4. Dobrý spánok zlepšuje fyzickú aktívnosť a produktivitu 

Výskum vykonaný na vyše 2 800 ženách odhalil, že neodstatok spánku súvisí s pomalou chôdzou, slabým výkonom a zníženou chuťou cvičiť.

Je to logické, pretože keď zle spíme, sme unavené a nemáme chuť a motiváciu na fyzické aktivity. A keď sa aj vykopeme z domu a ideme na bicykel alebo do fitka, unavíme sa omnoho rýchlejšie. Viac času potrebujeme na odpočinok, ležíme alebo sedíme a nedáme telu príležitosť na spaľovanie kalórií!

5. Nedostatok spánku vedie k depresii

Zdravotné problémy ako napríklad depresia môžu tiež súvisieť s nedostatkom spánku.

Až 90% ľudí, ktorí trpia depresiou, sa sťažovali na horšiu kvalitu spánku!

6. Dobrý spánok zlepšuje imunitu

V ďalšom výskume sa odhalilo, že tí, ktorí spávajú menej ako 7 hodín, sú až 3-krát náchylnejší k prechladnutiu, ako tí, ktorí spávajú 8 a viac hodín.

Ak si často prechladnutá, mala by si sa posnažiť spávať aspoň 8 hodín!

7. Spánok má vplyv na naše emócie a sociálnu interakciu

Ak si nevyspatá, pravdepodobne nie si ani práve najlepší spoločník. Výskum ukázal, že ľudia, ktorí nemajú kvalitný spánok, majú problémy adekvátne vyjadrovať pocity ako smútok alebo aj radosť.

Len si pomysli, ako by sklamalo tvoju najlepšiu kamošku, keby ti povedala nejakú super novinku a ty by si na to nereagovala... Hmm, viac sa ti oplatí dlhšie spať, ako udobrovať si kamošku.  

Dobrý spánok pre zdravie a štíhlu líniu!

Bohužiaľ, pravda je taká, že mnohí ľudia nemajú dostatok kvalitného spánku. V americkej štúdii sa dokázalo, že až 30 % dospelých väčšinou spáva menej ako 6 hodín!  Zúčastnení v ďalšom výskume 5 dní spali len 5 hodín a za tento čas pribrali priemerne 0.82 kg!

Dobrý spánok je spolu so zdravou stravou a cvičením kľúčový nie len pre zdravie, ale aj pre štíhlu líniu!

Popraj nadbytočným kilám dobrú noc s nápojom Night Burner Intensive

A my máme super pomoc! Nápoj Night Burner Drink Intense – pomáha eliminovať pocity večerného hladu, pomáha ľahšie zaspať a spať kvalitnejšie a, čo je najdôležitejšie, čistí telo a pečeň počas noci a spaľuje nahromadené tukové zásoby!