Lahodné a strašidelné – Halloween je ideálny čas na aktivitu v kuchyni
Je tu strašidelné obdobie! Čas vytiahnuť svoj obľúbený kotlík - tento strašidelne chutný výber dobrôt očarí tvoje chuťové poháriky a prinúti ťa volať po ďalších.
Ostružinové čokoládové koláčiky
Tieto strašidelné a chutné koláčiky v tvare lebky sú dokonalou pochúťkou s temným nádychom. Vykúzli nadýchané cupcakes z tmavej čokolády s domácim ostružinovým coulis pre excelentné halloweenske pohostenie!
POTREBUJEME:
Na cupcakes
- 1 šálka sójového mlieka
- 1 polievková lyžica jablčného octu
- 1 polievková lyžica instantnej kávy zmiešaná s 2 lyžicami vriacej vody
- 1/3 šálky jablkového pyré
- 1/3 šálky olivového oleja
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1 šálka hladkej múky½ šálky holandského kakaového prášku
- ¾ čajovej lyžičky sódy bikarbóny
- ¼ čajovej lyžičky morskej soli
- ¾ šálky práškového cukru
- ¼ šálky svetlého cukru muscovado
Na coulis plnku
- 350 g černíc
- ¼ šálky práškového cukru
- ¼ šálky vody
Na polevu
- 1 šálka vegánskeho masla
- 4 šálky práškového cukru
- 2 lyžice tekutiny (voda, vegánske mlieko, džús...)
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Na ozdobu
- 300 g horkej čokolády
- ½ šálky čerstvých černíc
Čas prípravy: 1 hodina| Čas pečenia: 22 minút | Celkový čas: 1 hodina 22 minút | Porcie: 12
Postup:
PRVÁ ČASŤ: KOLÁČIKY
- Rúru predhrejeme na 180 °C.
- Formu na koláčiky vystelieme košíčkami na muffiny.
- Sójové mlieko a jablčný ocot nalejeme do misky, dobre premiešame a necháme 10 minút odstáť.
- Pridáme jablkové pyré, kávu, vanilkový extrakt a olivový olej a premiešame.
- Do samostatnej misky dáme múku, kakaový prášok, práškový cukor, sódu bikarbónu, soľ a cukor muscovado. Dôkladne premiešame.
- Mokré prísady pridáme do misky so suchými prísadami a jemne prešľaháme.
- Cesto nalejeme do formy na koláčiky. Pečieme 22-25 minút.
- Koláčiky necháme 10 minút vychladnúť, potom ich preložíme na chladiacu mriežku a chladíme ďalších 30-40 minút.
DRUHÁ ČASŤ: COULIS
- V hrnci zmiešame ostružiny, kryštálový cukor a vodu, privedieme do varu a varíme 12 minút. Zmes treba často miešať, kým nezhustne.
- Keď coulis vychladne na izbovú teplotu, necháme ho odpočívať v chladničke.
TRETIA ČASŤ: DOMÁCI VEGÁNSKY MASLOVÝ KRÉM
- Pripravíme si domáci vegánsky maslový krém. Vegánske maslo a polovicu práškového cukru vymiešame na nízkych otáčkach. Použijeme mixér s nadstavcom s lopatkami. Pridáme druhú polovicu práškového cukru a opäť mixujeme na nízkych otáčkach.
- Pridáme zvolenú tekutú zložku a vanilkový extrakt; miešame na nízkej rýchlosti, kým sa zmes úplne nespojí a nezíska hladkú konzistenciu.
ŠTVRTÁ ČASŤ: ZROD TEMNEJ MÁGIE
- V predstihu rozpustíme čokoládu nad dvojitým hrncom. Nalejeme ju do formičiek v tvare lebky a uložíme do chladničky. Rovnako dobre fungujú aj formičky v tvare netopierov, duchov, náhrobných kameňov alebo tekvíc!
- Keď sú koláčiky vychladnuté, vykrojíme ich stredy pomocou vykrajovača na koláčiky alebo jablká.
- Do všetkých koláčikov nalejeme ostružinovú plnku a na vrch položíme rezy.
- Maslový krém rozdelíme na 2 časti. Do prvej polovice pridáme 4 polievkové lyžice kakaového prášku a rozmixujeme; do druhej polovice pridáme 2 polievkové lyžice a rozmixujeme.
- Oba maslové krémy vložíme do vrecúška s otvorenou hviezdicovou tryskou. Pri plnení vrecka striedavo používame oba maslové krémy, aby sme dosiahli vírivý efekt.
- Maslový krém nanesieme na vrch koláčikov. Ozdobíme čokoládovými lebkami a čerstvými černicami.
Hrôzostrašné košíčky z cookie cesta a arašidového masla
Tieto malé košíčky hrôzy sú také chutné, že ti z nich naskočí husia koža. Zabor sa do bohatých čokoládových košíčkov plnených nepečeným cestom na cookies a lepkavým karamelom z arašidového masla.
POTREBUJEME:
Na cesto na cookies
- ½ šálky mletých mandlí
- 2 polievkové lyžice kokosového cukru
- 2 lyžice javorového sirupu
- 4 lyžice arašidového masla
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- ¼ čajovej lyžičky morskej soli
- 50 g čokoládových lupienkov (ak chceš vegánsku variantu, vyskúšaj tie bez mlieka!)
Na karamel z arašidového masla
- 2 lyžice arašidového masla
- 4 lyžice čistého javorového sirupu
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- ½ čajovej lyžičky morskej soli
Na čokoládovú polevu
- 300 g bezmliečnej čokolády
- 1 čajová lyžička kokosového oleja
Čas prípravy: 25 minút | Čas na vychladnutie: 20 minút | Celkový čas: 45 minút | Porcie: 12
POSTUP:
KROK 1: ČOKOLÁDOVÁ POLEVA
- Plech na muffiny vyložíme formičkami na muffiny.
- Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli.
- Do každého košíčka nalejeme 1 polievkovú lyžicu rozpustenej čokolády. Necháme ju niekoľko minút odpočívať a potom ju uložíme do mrazničky asi na 15 minút. Zvyšnú čokoládu si odložíme na neskôr.
KROK 2: CESTO NA COOKIES
- V kuchynskom robote zmiešame mleté mandle, arašidové maslo, javorový sirup, kokosový cukor, vanilkový extrakt a morskú soľ, kým nevznikne cesto.
- Cesto nalejeme do misky. Pridáme čokoládové lupienky a premiešame ich s cestom.
- Cesto rozdelíme na 12 dielikov a každý dielik vložíme do košíčkovej formy na čokoládovú vrstvu. Okolo okrajov necháme miesto na čokoládovú polevu.
KROK 3: KARAMEL Z ARAŠIDOVÉHO MASLA
- V miske vyšľaháme arašidové maslo, javorový sirup, vanilkový extrakt a soľ do hladka. Na vrch každej kôpky cesta pridáme jednu čajovú lyžičku karamelu z arašidového masla.
PART 4: ZÁVEREČNÉ ÚPRAVY
- Na každý košíček nalejeme zvyšok roztopenej čokolády a necháme v mrazničke odpočívať aspoň 10 minút.
Bezlepkové chrumkavé múmiové plátky
Prídu k vám za hodinu kamaráti s deťmi a chceš ich pohostiť strašidelným dezertom? Tieto chutné ryžové plátky potešia každého hosťa - živého aj nemŕtveho!
POTREBUJEME:
Na ryžové plátky
- 3 lyžice vegánskeho masla
- 280 g vegánskych marshmallows
- 6 šálok chrumkavých ryžových vločiek
- 450 gramov vegánskej polevy
- jedlé oči
Na výrobu jedlých očí
- Čierne potravinárske farbivo alebo kakaový prášok
Čas prípravy: 15 minút | Čas varenia: 20 minút | Čas na vychladenie: 5 minút | Celkový čas: 40 minút
POSTUP:
PRVÁ ČASŤ: RYŽOVÉ PLÁTKY
- Na miernom ohni rozpustíme vegánske maslo vo veľkom hrnci.
- Pridáme vegánske marshmallow a miešame, kým sa všetko nerozpustí a nespojí (asi 15 minút).
- Odstavíme hrniec z ohňa a vmiešame chrumkavé ryžové vločky.
- Plech s rozmermi 33 × 23 vystelieme papierom na pečenie.
- Silikónovou stierkou rozotrieme zmes marshmallow a ryže na plech.
- Zmes chladíme 5 minút.
- Nakrájame na obdĺžniky - nech už sú múmie akokoľvek veľké alebo malé!
DRUHÁ ČASŤ: ZDOBENIE
- Na ryžové plátky nanesieme vegánsku polevu.
- Trochu polevy vytlačíme aj po dlážke, aby pripomínala látku.
- Pridáme jedlé oči a je hotovo!
- Ak chceš zdravšiu verziu jedlých očí, postupuj podľa časti 3.
TRETIA ČASŤ: JEDLÉ OČI
- Do vegánskej polevy primiešame kakaový prášok alebo čierne potravinárske farbivo, aby bola čierna.
- Na každú pochúťku nanesieme dve kvapky nezafarbenej polevy.
- Na vrch nanesieme dve menšie kvapky čiernej polevy.
Vegánske čokoládové medové plásty
Naše vegánske medové plásty sú chrumkavé a strašne chutné, takže si budeš oblizovať prsty. Táto čokoládová dobrota sa rozplýva v ústach - a je ideálna aj pre hostí!
POTREBUJEME:
- 170 g práškového cukru
- 100 g zlatého sirupu
- 50 ml vody
- 1½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny
- 160 g vegánskej čokolády
Čas prípravy: 35 minút | Čas varenia: 2 hodiny | Celkový čas: 2 hodiny 35 minút | Porcie: 10
POSTUP:
KROK 1: MEDOVÉ PLÁSTY
- Uisti sa, že máš odmerané všetky ingrediencie a pripravené vybavenie, pretože s medovou zmesou treba pracovať rýchlo. Na tyčinky budeme potrebovať silikónové formy, ale môžeme použiť aj plech s rozmermi 20 × 20 cm, ktorý však vyložíme papierom na pečenie.
- Pripravíme si aj hrniec, drevenú lyžicu, teplomer na cukrovinky a metličku na šľahanie.
- V hrnci zmiešame vodu, kryštálový cukor a zlatý sirup a postavíme na stredný oheň.
- Pomocou drevenej lyžice miešame, kým sa cukor nerozpustí.
- Potom už nemiešajte, pretože by mohlo dôjsť ku kryštalizácii cukru.
- Zvýšime teplotu na stredne vysokú a do sirupu vložíme cukrárenský teplomer. Zmes musí dosiahnuť teplotu 149 °C, čo trvá približne 15 minút.
- Keď sirup dosiahne teplotu 149 °C, stiahneme ho z ohňa a zašľaháme sódu bikarbónu. Šľaháme len v jednom smere, aby sa nám zmes medových plástov nerozpadla.
- Buď opatrná, zmes bude veľmi horúca!
- Nalejeme zmes do silikónových formičiek (alebo na plech) a necháme ju 1 - 2 hodiny stuhnúť pri izbovej teplote. Nehýb s ňou!
- Keď je plástová zmes stuhnutá, môžeme ju vybrať z formičiek. Ak si použila plech na pečenie, môžeš zmes nakrájať na tyčinky.
KROK 2: ČOKOLÁDA
- Vegánsku čokoládu rozpustíme nad dvojitým hrncom.
- Ponoríme si medové tyčinky do rozpustenej čokolády a položíme ich na chladiacu mriežku.
- Keď čokoláda na tyčinkách stuhne, vegánske čokoládové medové plásty sú hotové.
KROK 3: SKLADOVANIE
- Skladuj ich vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote a vydržia ti niekoľko týždňov - ale stavíme sa, že ich neodoláš zjesť oveľa skôr!
Vegánske halloweenske Hókus Pókus brownies
Chceš do svojho dňa vniesť trochu kúzla? Tieto zábavné a jednoduché vegánske brownies si podmania tvoje zmysly a získajú tvoje srdce. Ideálne na zahryznutie počas sledovania klasického halloweenskeho filmu, ktorým boli inšpirované!
POTREBUJEME:
- 1 dávka obľúbenej vegánskej zmesi na brownie
- 1 ½ šálky vegánskych čokoládových lupienkov
- 1 šálka vegánskeho masla
- 1/3 šálky ovseného mlieka alebo kokosového krému
- 1 ¼ šálky domáceho vegánskeho maslového krému (viac informácií nájdeš v recepte cupcakes!) alebo vegánskej vanilkovej polevy
Čas prípravy: 30 minút| Čas pečenia: 12 minút | Celkový čas: 32 minút | Porcie: 10
Postup:
PRVÁ ČASŤ: BROWNIES
- Postupuj podľa pokynov na obale a priprav brownies.
- Nechaj ich úplne vychladnúť.
- Pripravíme si plech na pečenie s pergamenovým papierom a vložíme ho do mrazničky.
PART 2: VEGÁNSKA GANACHE POLEVA
- Vegánske maslo rozpustíme v mikrovlnnej rúre alebo nad vodným kúpeľom.
- Pridáme 1 šálku vegánskych čokoládových lupienkov a miešame, kým sa čokoláda úplne nerozpustí v masle.
- Pridáme ovsené mlieko alebo kokosovú smotanu a miešame, kým sa úplne nepremiešajú a nekvapkajú.
- Vyberieme plech z mrazničky a brownies z chladničky.
- Každé brownie opatrne vložíme do čokoládovej ganache pomocou vidličky a úplne ho obalíme. Prebytočnú čokoládu necháme odkvapkať späť do misky.
- Každé brownie položíme na pergamenový papier.
- Obalené koláčiky necháme 10 minút v mrazničke.
- Pomocou kvapky vegánskej vanilkovej polevy vytvoríme „oko“ na boku každého brownie.
- Rozpustíme zvyšné čokoládové lupienky. Pomocou lyžičky alebo špáradla nakvapkáme a vytvoríme na brownies vzor z Príručky čarodejníctva a alchýmie z filmu Hókus Pókus.
- Necháme v chladničke aspoň 10 minút a podávame.
Tvoja nová obľúbená halloweenska pochúťka
Aj keď je superzábavné prezliecť sa na večer za múmiu alebo upíra, vieme, že sa na druhý deň ráno chceš zobudiť ako svoje najžiarivejšie a najzdravšie ja. To však neznamená, že sa musíš zbaviť chutných pochúťok!
Máme pre teba dokonalú kombináciu zdraviu prospešných látok a fantastických príchutí, ktoré ti pomôžu cítiť sa a vyzerať čo najlepšie. Dodaj svojej pokožke nádherný lesk s gumovými cukríkmi Glowing Skin Gummies s citrónovou príchuťou, posilň vlasy a nechty s gumovými cukríkmi Hair Care Gummies a dodaj svojej pohode úžasnú vzpruhu s Multivitamínovými medvedíkmi.
Produkty pre Vás