TUMMYTOX blogs.

3 jesenné polievky na chudnutie

Na jeseni je niečo magické. Žlté lístie, pohodlné svetre a samozrejme lahodné polievky, ktoré zahrejú na duši a naplnia tvoje bruško.

Tekvica, pór, kukurica, brokolica, mrkva, karfiol a ďalšia zelenina na teba prakticky volajú zo stánkov miestnych farmárov a lákajú na prípravu chutného hrejivého pokrmu.

autumn soups for weight loss

Polievky pripravené z najčerstvejších jesenných produktov môžu byť neuveriteľne výživné a sýte a zasýtia ťa bez toho, aby si sa prejedala. Dokonca môžu podporiť tvoje úsilie o chudnutí. Naše jesenné polievky sú pripravené tak, aby boli nízkokalorické, ale pritom výživné a chuťovo bohaté. Či už držíš polievkovú diétu, alebo len chceš obmeniť svoj súčasný jedálniček, sú vynikajúcou voľbou.

Nasledujúce polievky na chudnutie sú ľahké, veľmi rýchle na prípravu a to nehovorím o tom, že sú tiež veľmi chutné. Či už premýšľaš o výdatnom obede alebo hrejivé večeri, tieto recepty na jesenné polievky ťa určite zaujmú. A jedno malé tajomstvo – polievky chutia na druhý deň vždy lepšie. Uvar teda veľkú várku, ulož ju do chladničky a zajtra na teba bude čakať obed.

Zamatová mrkvová polievka so zázvorom

Ginger and Carrot soup

Jeseň je obdobím žiarivých farieb a táto zamatová mrkvová polievka s mrkvou a zázvorom dokonale vystihuje podstatu tohto ročného obdobia vďaka svojmu sýto oranžovému odtieňu. Prirodzená sladkosť mrkvy sa harmonicky snúbi s pikantným nádychom čerstvého zázvoru a kokosové prvky dodávajú polievke krémový nádych, preto je každá lyžica príjemným potešením pre chladné večery.

Ingrediencie: 

  • 1 lyžica kokosového masla
  • 1 stredne veľká cibuľa nakrájaná na drobno
  • 2 prelisované strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • 400 g mrkvy nakrájanej na kúsky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml kokosového mlieka
  • Soľ
  • Čierne korenie

Postup: 

  1. Na miernom ohni rozpusť kokosové maslo, pridaj nakrájanú cibuľu a opekaj ju asi 10 minút, kým nezmäkne. V tej chvíli pridaj zázvor a cesnak a opekaj ešte asi minútu.
  2. Do hrnca pridaj mrkvu a zeleninový vývar, priveď do varu, potom zníž teplotu a var asi 30 minút alebo kým mrkva nezmäkne. Doba varenia sa môže líšiť v závislosti od veľkosti kúskov mrkvy.
  3. Akonáhle je mrkva mäkká, rozmixuj všetko ponorným mixérom.
  4. Znovu priveď do varu a podľa chuti osol a okoren.
  5. Nakoniec vmiešaj kokosové mlieko.

Polievka z maslovej tekvice s kuracím mäsom

butternut squash and chicken stew

Vychutnaj si jeseň s touto výdatnou hustou polievkou. Krehké kuracie mäso sa mieša so zemitou sladkosťou maslovej tekvice a fazuľa cannellini jej dodávajú smotanový nádych. Táto polievka je úžasnou zmesou chutí a textúr, ktorá je ideálne výživné jedlo pre sychravý jesenný deň, ktoré berie ohľad na tvoju váhu.

Ingrediencie: 

  • Olivový olej
  • 300 g kuracích stehien nakrájaných na kúsky
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
  • 2 prelisované strúčiky cesnaku
  • 300 g maslovej tekvice nakrájanej na kocky
  • 200 g zemiakov nakrájaných na kocky
  • 1 l kuracieho vývaru
  • 1 plechovka nakrájaných paradajok
  • 1 plechovka cannellini fazule
  • Soľ
  • Korenie
  • Petržlen
  • 2 bobkové listy


Postup: 

  1. Vo veľkom hrnci na strednom plameni rozohrej olivový olej. Kurča premiešaj s múkou a pridaj do hrnca. Podľa chuti osol a okore. Za občasného miešania opekaj kurča asi 10 minút do ľahko zlatistej farby.
  2. Pridaj nakrájanú cibuľu a miešaj asi 5 minút, kým cibuľa nezmäkne.
  3. Do hrnca pridaj prosilované strúčiky cesnaku, maslovú tekvicu a zemiaky. Dbaj na to, aby boli tekvica a zemiaky nakrájané na približne rovnako veľké kúsky, aby sa varili rovnako dlho.
  4. Prilej kurací vývar, nakrájané paradajky a bobkové listy. Podľa chuti osol a okore.
  5. Var 30-35 minút alebo kým zelenina nezmäkne. Asi 10 minút pred koncom pridaj odkvapkanú fazuľu cannellini.
  6. Vytiahni bobkové listy a vmiešaj nasekanú petržlenovú vňať.

Zelená polievka s hubami a cestovinovou ryžou

green woup with mushrooms and orzo

V tejto zelenej polievke nájdeš všetko, čo jeseň ponúka. Brokolica a kel prináša živú sviežosť, ktorá sa dobre snúbi so zemitými hubami a výdatnou cestovinovou ryžou. Polievka je doplnená bazalkovým pestom a predstavuje jednoduché, ale výživné jedlo, ktoré je ideálne pre ľahkú, ale hrejivú večeru.

Ingrediencie:

  • 100 g cestovinovej ryže
  • Olivový olej
  • 1 jemne nakrájaná šalotka
  • 200 g šampiňónov nakrájaných na plátky
  • 2 prelisované strúčiky cesnaku
  • 150 g nakrájanej brokolice
  • 1 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 150 g nakrájaného kelu
  • Soľ
  • Korenie
  • Bazalkové pesto

Postup:

  1. Cestovinovú ryžu uvar podľa pokynov na obale.
  2. Vo veľkom hrnci na strednom plameni rozohrej olivový olej. Pridaj šalotku a za občasného miešania opekaj asi 10 minút do zmäknutia.
  3. Pridaj huby, osol podľa chuti a var asi 5 minút, kým sa neodparí voda z húb. Tento krok zaistí, že huby získajú výraznejšiu orieškovú chuť.
  4. Pridaj cesnak a var asi minútu, potom pridaj brokolicu a zalej vývarom.
  5. Osoľ a okoreň a var asi 20 minút alebo kým brokolica nezmäkne.
  6. Na posledné 2 minúty varenia pridaj nakrájané listy kelu a cestovinovú ryžu.
  7. Podávaj s kopčekom bazalkového pesta.

S padajúcim lístím a sychravým vzduchom ťa tieto polievky zahrejú na duši. Vychutnaj si chute jesene a vyživuj svoje telo s každou lahodnou lyžicou.