3 jesenné polievky na chudnutie
Na jeseni je niečo magické. Žlté lístie, pohodlné svetre a samozrejme lahodné polievky, ktoré zahrejú na duši a naplnia tvoje bruško.
Tekvica, pór, kukurica, brokolica, mrkva, karfiol a ďalšia zelenina na teba prakticky volajú zo stánkov miestnych farmárov a lákajú na prípravu chutného hrejivého pokrmu.
Polievky pripravené z najčerstvejších jesenných produktov môžu byť neuveriteľne výživné a sýte a zasýtia ťa bez toho, aby si sa prejedala. Dokonca môžu podporiť tvoje úsilie o chudnutí. Naše jesenné polievky sú pripravené tak, aby boli nízkokalorické, ale pritom výživné a chuťovo bohaté. Či už držíš polievkovú diétu, alebo len chceš obmeniť svoj súčasný jedálniček, sú vynikajúcou voľbou.
Nasledujúce polievky na chudnutie sú ľahké, veľmi rýchle na prípravu a to nehovorím o tom, že sú tiež veľmi chutné. Či už premýšľaš o výdatnom obede alebo hrejivé večeri, tieto recepty na jesenné polievky ťa určite zaujmú. A jedno malé tajomstvo – polievky chutia na druhý deň vždy lepšie. Uvar teda veľkú várku, ulož ju do chladničky a zajtra na teba bude čakať obed.
Zamatová mrkvová polievka so zázvorom
Jeseň je obdobím žiarivých farieb a táto zamatová mrkvová polievka s mrkvou a zázvorom dokonale vystihuje podstatu tohto ročného obdobia vďaka svojmu sýto oranžovému odtieňu. Prirodzená sladkosť mrkvy sa harmonicky snúbi s pikantným nádychom čerstvého zázvoru a kokosové prvky dodávajú polievke krémový nádych, preto je každá lyžica príjemným potešením pre chladné večery.
Ingrediencie:
- 1 lyžica kokosového masla
- 1 stredne veľká cibuľa nakrájaná na drobno
- 2 prelisované strúčiky cesnaku
- 1 lyžica nastrúhaného čerstvého zázvoru
- 400 g mrkvy nakrájanej na kúsky
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml kokosového mlieka
- Soľ
- Čierne korenie
Postup:
- Na miernom ohni rozpusť kokosové maslo, pridaj nakrájanú cibuľu a opekaj ju asi 10 minút, kým nezmäkne. V tej chvíli pridaj zázvor a cesnak a opekaj ešte asi minútu.
- Do hrnca pridaj mrkvu a zeleninový vývar, priveď do varu, potom zníž teplotu a var asi 30 minút alebo kým mrkva nezmäkne. Doba varenia sa môže líšiť v závislosti od veľkosti kúskov mrkvy.
- Akonáhle je mrkva mäkká, rozmixuj všetko ponorným mixérom.
- Znovu priveď do varu a podľa chuti osol a okoren.
- Nakoniec vmiešaj kokosové mlieko.
Polievka z maslovej tekvice s kuracím mäsom
Vychutnaj si jeseň s touto výdatnou hustou polievkou. Krehké kuracie mäso sa mieša so zemitou sladkosťou maslovej tekvice a fazuľa cannellini jej dodávajú smotanový nádych. Táto polievka je úžasnou zmesou chutí a textúr, ktorá je ideálne výživné jedlo pre sychravý jesenný deň, ktoré berie ohľad na tvoju váhu.
Ingrediencie:
- Olivový olej
- 300 g kuracích stehien nakrájaných na kúsky
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
- 2 prelisované strúčiky cesnaku
- 300 g maslovej tekvice nakrájanej na kocky
- 200 g zemiakov nakrájaných na kocky
- 1 l kuracieho vývaru
- 1 plechovka nakrájaných paradajok
- 1 plechovka cannellini fazule
- Soľ
- Korenie
- Petržlen
- 2 bobkové listy
Postup:
- Vo veľkom hrnci na strednom plameni rozohrej olivový olej. Kurča premiešaj s múkou a pridaj do hrnca. Podľa chuti osol a okore. Za občasného miešania opekaj kurča asi 10 minút do ľahko zlatistej farby.
- Pridaj nakrájanú cibuľu a miešaj asi 5 minút, kým cibuľa nezmäkne.
- Do hrnca pridaj prosilované strúčiky cesnaku, maslovú tekvicu a zemiaky. Dbaj na to, aby boli tekvica a zemiaky nakrájané na približne rovnako veľké kúsky, aby sa varili rovnako dlho.
- Prilej kurací vývar, nakrájané paradajky a bobkové listy. Podľa chuti osol a okore.
- Var 30-35 minút alebo kým zelenina nezmäkne. Asi 10 minút pred koncom pridaj odkvapkanú fazuľu cannellini.
- Vytiahni bobkové listy a vmiešaj nasekanú petržlenovú vňať.
Zelená polievka s hubami a cestovinovou ryžou
V tejto zelenej polievke nájdeš všetko, čo jeseň ponúka. Brokolica a kel prináša živú sviežosť, ktorá sa dobre snúbi so zemitými hubami a výdatnou cestovinovou ryžou. Polievka je doplnená bazalkovým pestom a predstavuje jednoduché, ale výživné jedlo, ktoré je ideálne pre ľahkú, ale hrejivú večeru.
Ingrediencie:
- 100 g cestovinovej ryže
- Olivový olej
- 1 jemne nakrájaná šalotka
- 200 g šampiňónov nakrájaných na plátky
- 2 prelisované strúčiky cesnaku
- 150 g nakrájanej brokolice
- 1 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 150 g nakrájaného kelu
- Soľ
- Korenie
- Bazalkové pesto
Postup:
- Cestovinovú ryžu uvar podľa pokynov na obale.
- Vo veľkom hrnci na strednom plameni rozohrej olivový olej. Pridaj šalotku a za občasného miešania opekaj asi 10 minút do zmäknutia.
- Pridaj huby, osol podľa chuti a var asi 5 minút, kým sa neodparí voda z húb. Tento krok zaistí, že huby získajú výraznejšiu orieškovú chuť.
- Pridaj cesnak a var asi minútu, potom pridaj brokolicu a zalej vývarom.
- Osoľ a okoreň a var asi 20 minút alebo kým brokolica nezmäkne.
- Na posledné 2 minúty varenia pridaj nakrájané listy kelu a cestovinovú ryžu.
- Podávaj s kopčekom bazalkového pesta.
S padajúcim lístím a sychravým vzduchom ťa tieto polievky zahrejú na duši. Vychutnaj si chute jesene a vyživuj svoje telo s každou lahodnou lyžicou.
Mohlo by Vás zaujímať