TUMMYTOX blogs.

Otužovanie: Ako ti môže zima pomôcť schudnúť

Vedela si, že studená sprcha, plávanie v studenom jazere a hry v snehu môžu mať neuveriteľné chudnúce účinky? Počuješ správne! Keď si vystavená nízkym teplotám, tvoje telo zrýchľuje metabolické procesy, ako je spaľovanie tukov, výdaj kalórií a metabolizmus. Tento proces je známy ako termogenéza chladom, alebo otužovanie.

Cold Thermogenesis: How Zimný Can Help You Lose Weight

Ako termogenéza chladom funguje?

Ako prvé sa pozrime na základné informácie o termogenéze chladom. 

Termogenéza je proces, pri ktorom tvoje telo produkuje teplo. Hlavnou úlohou termogenézy je udržovať teplo, keď si vystavená nízkym teplotám. Funguje to veľmi jednoducho. Aby tvoje telo produkovalo teplo, stimuluje metabolizmus a spaľuje kalórie a tuky.

A to najlepšie? Počas termogenézy chudneš bez toho, aby si o tom vedela! A áno, platí to aj pre tvrdohlavý brušný tuk.

Význam bieleho a hnedého brušného tuku

Pre pochopenie termogenézy je dôležité porozumieť úlohe bieleho a hnedého tuku.

Biely tuk pravdepodobne poznáš. Je to ten druh tuku, ktorý je pre nás prospešný, pretože chráni naše orgány. Prebytočný tuk má ale tendenciu hromadiť sa v problémových oblastiach, ako je brucho, bok a pás. Ak si chceš zoštíhliť a vytvarovať postavu , je potrebné zamerať sa na biely tuk.

Hnedý tuk je niečo úplne iné. Mať viac hnedého tuku je pre nás dobré, pretože hnedý tuk je zodpovedný za termogenézu. 

To znamená, že pokiaľ chceš z termogenézy vyťažiť čo najviac, musíš stimulovať práve hnedý tuk. Medzi jej výhody patrí:

  • Zvýšený metabolizmus
  • Rýchlejšie trávenie
  • Vyššia hladina energie
  • Zníženie rastu tukových buniek
  • Účinné spaľovanie tukov (vrátane spaľovania brušného tuku)
  • Menej chutí na jedlo – ideálne pre tých, ktorí radi zajedajú emócie alebo majú maškrtný jazýček

Aké sú ďalšie výhody?

Mnoho športovcov a známych osobností si otužovanie obľúbilo a to sa stalo súčasťou ich wellness rutiny. Niet divu – ponúka množstvo výhod pre tvoje telo i myseľ:

  • Okamžitý príliv energie

Už si niekedy skočila do studenej rieky a cítila sa ako znovuzrodená? Zvýšenie energie, zníženie úzkosti, depresie a stresu sú dobre známe výhody vystavovania sa chladu. Tieto poznatky môžeš využiť vo svoj prospech – skús si dať studenú sprchu, kedykoľvek sa cítiš unavená alebo pomalá.

  • Zdravý a mladistvý mozog

Vystavenie sa chladu chráni mozog pred degradáciou a umožňuje mu vytvárať nové spojenia. Z dlhodobého hľadiska môže zabrániť poklesu kognitívnych funkcií, strate pamäti a chorobám, ako je Alzeihmerova a Parkinsonova choroba. To znamená, že tvoj mozog môže zostať mladší dlhšie.

  • Poriadna podpora imunity

Otužovanie tiež posilňuje imunitný systém tým, že znižuje zápal a urýchľuje prirodzený proces hojenia v tele. Znamená to, že pravdepodobnosť, že ťa dostihne sezónne prechladnutie alebo črevná chrípka, je menšia.

  • Hlboký a pokojný spánok

Poznáš frázu „spať ako bábätko“? Pokiaľ nie, tak po otužovaní určite budeš. Nielenže budeš zaspávať rýchlejšie, ale tvoj spánok bude hlbší a ty sa budeš prebúdzať s pocitom sviežosti. 

  • Staň so superženou

Mnoho elitných športovcov a športovkýň sa otužuje, aby urýchlili regeneráciu po tréningu a znížili bolestivosť svalov. Skús po ďalšej návšteve posilňovne studenú sprchu, aby si zvýšila svoje výsledky!

  • Zbohom, brušný tuku

Počas otužovania dochádza k stimulácii dôležitých hormónov spaľujúcich tuk. To je dôvod, prečo je termogenéza obzvlášť prospešná na spaľovanie tvrdohlavého brušného tuku. Ešte lepšia správa? Pôsobí aj na tuk okolo bokov!

Ako môžeš stimulovať termogenézu chladom?

1. Daj si studenú sprchu

Studená sprcha je skvelým aktivátorom termogenézy. Ak si začiatočník, začni s teplou vodou a pomaly prechádzaj na studenú. Odporúčame najprv osprchovať spodnú časť tela a pomaly postupovať smerom nahor.

2. Oplachuj si tvár studenou vodou

Ešte nie si pripravená vzdať sa horúcej sprchy plnej pary? Opláchni si tvár studenou vodou! Stimulácia termogenézy chladom je dokonalý spôsob, ako začať deň.

3. Využi voľný čas vonku

Všetci chceme v chladnom počasí zostať zabalení pod dekou a popíjať teplý čaj. Zima je ale úžasným stimulátorom termogenézy. Vydaj sa na prechádzku do prírody alebo centrom mesta.

4. Vypni pred spaním kúrenie

Spánok v chladnejšej miestnosti aktivuje termogenézu, vďaka ktorej budeš spaľovať tuky aj počas spánku. Bez námahy, ľahko a zdravo. No, neznie to skvele?

5. Zaraď do svojho jedálnička termogénne potraviny

Termogénne potraviny, ako je kajenské korenie, zázvor a zelený čaj, môžu naštartovať termogenézu zvnútra. Keď budeš jesť tieto potraviny, tvoje telo bude spaľovať kalórie a tuky ešte dlho potom, čo si jedlo zjedla. A najlepšie na tom je, že termogénne potraviny sú všeobecne zdravé!

6. Vyskúšaj termogénny spaľovač tukov

Buďme úprimní. Nie vždy máme čas tráviť dlhé hodiny vonku. Nie vždy máme náladu na studenú sprchu. A práve tu prichádzajú na rad termogénne spaľovače tukov, ako je náš Belly Shaper.

Kapsuly Belly Shaper ti poskytnú všetky termogénne účinky a zároveň vyžadujú oveľa menej úsilia. Každá kapsula okamžite aktivuje termogenézu zvnútra. Spaľuješ tak tvrdohlavý tuk a tukové zásoby okolo pása a bokov, bez toho, aby si o tom vedela.

Pozrime sa bližšie na zložky, ktoré obsahuje Belly Shaper: 

  • Morosil®je patentovaný extrakt z červeného pomaranča, ktorý dokáže zmenšiť obvod pása (až o 7,5* cm), boky (až o 6* cm) a redukovať brušný tuk (až o 50 %*).
  • MaxiTherm®je špičkové kajenské korenie, ktoré vám pomôže využiť všetky výhody termogenézy pri chudnutí. 
  • Zelený čaj podporuje metabolizmus a prirodzenú termogénnu aktivitu.
  • Čierne korenie podporuje účinnosť prípravku a pomáha pri trávení a kontrole hmotnosti.
  • Vitamín B6 pomáha premeniť potravu na energiu a znižuje únavu a vyčerpanie.

Záverom

Až budeš nabudúce „preklínať“ zimu a nízke teploty, spomeň si že termogenéza chladom, alebo ak chceš otužovanie, ponúka úžasné výhody pre zdravie a chudnutie. Skús sa teda sprchovať studenou vodou, užívať doplnok Belly Shaper alebo jednoducho vyjdi von a rob anjelikov v snehu. Najdôležitejšie je, aby ti to bolo príjemné a užila si si to. A kto vie... možno začneš mať zimu dokonca rada!

Upozornenie: Tieto tipy používaj s rozvahou. Termogenéza chladom neznamená triasť so zimou a mať modré pery. Je to spôsob, ako posilniť tvoj imunitný systém a pritom schudnúť. Správne vykonávaná termogenéza chladom je jednou z najzdravších techník chudnutia.

Produkty pre Vás

SPAĽOVAČ TUKOV
-31%
Špeciálna cena 17,90 € Bežná cena 25,90 €
Zobraziť produkt

Mohlo by Vás zaujímať